Doğu’nun Yüceliği: Mardin

Ülkemiz doğusuyla batısıyla deyim yerindeyse bir renk cümbüşü… Bu cümbüşün öylesine güzel, öylesine tarifsiz bir rengi var ki görenleri yüzlerce yıldır olduğu gibi mest ediyor. Kadim topraklar üzerinde dünden bugüne; farklı dinlerin, dillerin ve kültürel kodların müthiş bir uyum ve denge içinde dans ettiği bir şehirden söz ediyoruz: Mardin’den… 

Süryani, Arap, Kürt ve Türk halklarının aynı suya el değdirdikleri, aynı sofradan yemek yedikleri, güneşin doğuşunu da batışını da aynı yerden izledikleri bir hoşgörü şehri olan Mardin’e henüz dokunmadıysanız üzülmeyin. Bu tip sahici duyguların eksikliğini en çok hissettiğimiz şu zamanlarda Mardin ve o güzel, sıcak insanları, size fazlasıyla iyi gelecektir.

Mardin’de Gezilecek Yerler

Sadece kendi bölgesinin değil, tüm ülkenin en nevi şahsına münhasır şehirlerinden biri olan Mardin, karakteristik yapısıyla tanıtım videolarımızın da her daim vazgeçilmezi olmayı başarıyor. Bir film platosunu andıran güzelliği, kendi dokusunu büyük ölçüde koruyan evleri, medreseleri, camileri, kiliseleri, manastırları, geleneksel çarşısı ve harika lezzetleriyle bu orijinal, “sepya şehir” sizi her daim kucaklamaya hazır.

Mardin Kalesi: “Kartal Yuvası” biçiminde ifade edilen Mardin Kalesi, şehirle ilgili kartpostallarda en sık kullanılan yer diyebiliriz. Şehrin en yüksek noktalarından birine konuşlanan kalenin yaklaşık olarak 1600 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Kale büyük ölçüde bugüne taşınmayı başarmış durumda. 

Zinciriye Medresesi: Mardin’de pek çok medrese ile karşılaşmanız mümkün. Şehir neticede dünyanın en eski üniversitelerinden birine ev sahipliği yapıyor. 14. yüzyıldan kalma olan medrese, o dönemki Artuklu sultanı tarafından yaptırılmış. İki katlı medrese, Mezopotamya Ovası’nı tam anlamıyla kucaklayan bir konumda yer alıyor. Medreseden aynı zamanda Mardin Kalesi oldukça net bir şekilde görülüyor.

Mardin Ulu Camii: Kimi kaynaklarda Cami-i Kebir olarak da geçen Ulu Camii, şehrin aynı zamanda en eski camisi olarak da biliniyor. Artuklulardan kalma olan bu kıymetli eser,  son olarak bundan 8 yıl önce restore edildi. Süryani araştırmacılar, caminin bulunduğu yerde daha önce kilise olduğunu iddia ediyor.

Dara Antik Kenti: Burası “Dara Mezopotamya Harabeleri” olarak da biliniyor. Merkezin yaklaşık 35 km uzağındaki Oğuz köyü içinde yer alan Dara Antik Kenti’nde 4 kilometrelik bir sur yer alıyor. 505 senesinde kurulan kent, Roma Dönemi’nden kalma mağara evlerin haricinde; kale, tophane, zindan ve su sarnıçlarına dair izler barındırıyor.              

Mardin Taş Evleri: Mardin’in adeta sembolü olan Mardin evleri, aslında bir bakıma şehrin de ana karakterini oluşturuyor. Hem Midyat tarafında hem de Eski Mardin olarak adlandırılan bölgede bu tip evlere bol miktarda rastlamak mümkün. Eski taş evlerin yer aldığı dar sokaklar karşınıza her an için ilginç sürprizler çıkartabilir. Örneğin çöp kamyonlarının girmediği dar yollarda, bu işi üstlenen eşeklerle karşılaşabilirsiniz.

Mardin’de Yapılacak Aktiviteler

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Mardin’in hem merkezi, hem de ilçeleri pek çok renkli aktivite vadediyor. Bunlardan sadece birkaçına birlikte göz atalım:

Doğu’nun Yüceliği: Mardin

Mardin’in meşhur badem şekerinden, Süryani şarabından, cevizli sucuğundan ve sabunundan almadan asla dönmeyin.
Atmosfer itibari ile bir Ortaçağ şehrini anımsatan Midyat’a gidin ve telkari sanatına yakından tanıklık edin.
Nusaybin ve Midyat yolu üzerinde yer alan meşhur Beyaz Su’ya gidin ve hem doğanın, hem de buz gibi suların tadını çıkarın.
Özellikle yakın dönem Mardin tarihini merak ediyorsanız, soluğu hemen şehir merkezinde yer alan Sabancı Müzesi’nde alın.

Yeme İçme

Mardin’in tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapması, yemek kültürüne de tahmin edeceğiniz üzere bariz şekilde yansımış durumda.

Doğu’nun Yüceliği: Mardin

İçli Köfte: Çevre illerde de rahatlıkla tanık olabileceğiniz, meşhur bir lezzet. Mardinliler bunu genelde haşlayarak yemeyi seviyor; ancak kızartarak yemek de mümkün. İçli köftenin hası için Tarihi Kent Mardin Sofrası iyi bir seçim olacaktır.

Kaburga Dolması: İşkembe dolması gibi kaburga dolması da hem buradaki evlerde, hem de restoranlarda yaygın bir şekilde tüketiliyor. Yapımı oldukça zahmetli olan kaburga dolmasını Bağdadi Restoran’da yiyebilirsiniz.

Genadir Çorbası: Ana malzemesi nohut olan genadir çorbası, bölgede oldukça seviliyor. Damaktadı Lokantası ya da Çorbacım isimli mekanlar, genadir çorbası için oldukça ideal mekanlar.   

Doğu’nun Yüceliği: Mardin

Konaklama

Mardin, konaklama açısından pek çok seçeneğe sahip. Özellikle mimari olarak şehirdeki tarihi taş evlere çok benzeyen butik oteller, oldukça popüler. Merkezde yer alan Öğretmenevi ise bütçesi sınırlı olanların tercih edebileceği alternatif bir nokta. Şehirde otellerin çoğu Eski Mardin içinde yoğunlaşmış durumda. 

Konya'dan Mardin Turları

Gezipero olarak Mardin'i kapsayan Gap Turları düzenliyoruz. Turlarımızı incelemek isterseniz burayı tıklayınız.