İyonların Görkemli Kenti; Efes

M.Ö 3000 yılından beri Selçuk’da bulunan efsane şehir Efes… İyonlar buraya gelip gerçek şehircilik ne demek tüm dünyaya göstermişler. Sonrasında Bizans, Selçuklular ve Osmanlı buraya hakim olmuş. Fakat fazlasıyla Anglo-Saxon bir şehir. Ege’deki 12 İyon kentinden bir tanesi burası. İçlerinde en zengin olanı diyebilirim.

 

Şehre adımınızı attığınızda öncelikle sizi su boruları karşılıyor.  Borular gelir  durumuna  göre değişiyor. Ne kadar zenginseniz evinize o kadar fazla su alabilirsiniz.Sınıfsal ayrımı sonuna kadar hissedebileceğiniz bir şehir.Faturalar senelik hesaplanıyor. Dar yollardan geçe geçe şehir turu yapıyoruz.Yürüdüğünüz tüm yollar mermer. Yabancılar bu durumu hayretle karşılıyorlar, ülkelerinde mermer çok pahalı olduğu için hayranlıkla bakıyorlar her taşa her sütuna… Antik kentlerde en keyifli yer çarşı alanıdır.Çünkü en  çok oraya özenilmiştir. Efes de öyle. Öncelikle Herakles kapısından geçiyorsunuz. Diğer adıyla Herkül Kapısı. Burada kollarınız iki yana açıp kapı sütunlarına dokunabiliyorsanız güçlü sayılıyorsunuz. Bu kapıdan geçtikten sonra şehrin en çok ilgi gören yerine ulaşıyoruz.Umumi tuvalet. Herkesin birlikte tuvalet ihtiyacını gidermesi dışında burada felsefe, bilim ve siyaset konuşuluyor olması  oldukça garip geliyor. Ve bu tuvaletleri yalnızca üst tabakadakiler ve aydınlar kullanabiliyor.  Şehirde kanalizasyon alt yapısının bulunduğunu buradan anlıyoruz. Buradan çıktığımızda sokağın sonunda bizi bir yılan heykeli karşılıyor. Eczacılığın simgesinin yılan olmasının gizemini tam da burada öğreniyoruz.

Ve Efes fotoğraflarının başrolü olan Celsus Kütüphanesine ulaşıyoruz. Asya eyaleti konsülü Julius Celsus  adına yapılmış anıt mezar burada. Aslında zamanındaki kütüphanelere oranla çok az parşömen kitap ruloları var. Yani amaç kütüphaneden ziyade görkemli bir anıt mezar. Antik kentte en iyi burası korunmuş. Ön cephesinde dört tane kadın heykeli var.Bu heykeller akıl, kader, ilim ve erdemi simgeliyorlar.

Bir sonraki durağımız ise meşhur antik tiyatro. Buranın akustiği dünyaca meşhur. Düşünebiliyor musunuz? Bundan 5000 yıl önce yapılmış bir yerde  İzmir Senfoni Orkestrası konser veriyor. Gerçekten muazzam. Burası büyüleyici  bir yer.Harika fotoğraflar  çekebilirsiniz.

Siz de Rehberimiz Selen Hanımla 5000 yıl öncesine bir yolculuk yapmak isterseniz siz de Gezipero’yu  ziyaret edebilirsiniz…