Kars Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey

Tren yolculuğunu sever misiniz? Hani o eski filmlerdeki gibi… Bir trene atlarsınız, yola dalıp hayaller kurarsınız, sizi bekleyen maceranın heyecanıyla ve karmaşasıyla içiniz dolup taşarken arka fonda dünyanın en huzurlu şarkılarından biri çalar. Bir de o yolculuk doğanın en güzel manzaralarıyla birleştiğinde içiniz huzurla dolar.

İşte bunalıp her şeyden uzaklaşmak, güzel anılar biriktirmek için yollara düşmek ve nostaljik bir yolculuğa çıkmak istediğinizde Kars Doğu Ekspresi yolculuğu size ilaç gibi gelebilir. Hele ki kış tatili konusunda kafanız karışıksa muhteşem fotoğraflar çekinip unutulmaz anılar biriktirebileceğiniz ve belki hayatınıza dokunacak güzel insanlarla tanışabileceğiniz bu yolculuk tam size göre olabilir! 24 saat boyunca Ankara’dan Kars’a Türkiye’nin farklı ilçelerinde farklı yaşam tarzlarına, Anadolu’nun etkileyici kültürüne ve göz alıcı doğal güzelliklerine şahitlik edeceksiniz. Öyle ki bu güzelliğin etkisi fotoğraf karelerinize de olağanüstü bir şekilde yansıyacak.



Gezi bloggerlarının vazgeçilmezi, influencerların göz bebeği, Instagram’ın beğeni yağmuruna tutulan fotoğraflarıyla popülerliği giderek artan Doğu Ekspresi macerasına hazırsanız hadi öncesinde merak ettiğiniz soruları yanıtlayıp birlikte kısa bir tatil planı yapalım ki bu masalsı tatilinize kötü şans musallat olmasın. Hadi başlayalım

Anadolu’yu Gezip Görmenin En Heyecan Verici Hali: Kars Doğu Ekspresi


Uzun otobüs yolculukları size göre olmayabilir. Sıkışık koltuklar, asfalt yollar, etraftan vızır vızır geçen arabalar…. Peki ya tren yolculuğu? Hele ki Mezepotamya topraklarının yüzyıllardır insanoğlunu büyüleyen atmosferinde yapılan bir tren yolculuğu? Ankara’dan Kars’a size Harry Potter’ın ilk Hogwarts yolculuğunda duyduğu heyecanı yaşatacak fantastik bir serüvene başlamak için daha ne bekliyorsunuz? 

Ankara’dan Kars’a uzanan bu yolculuk sizin fantastik maceranız olabilir. İster yol boyunca kendi öykünüzü yazın, isterseniz bol bol fotoğraf çekin, isterseniz de kulaklığınızı takıp yol müzikleri eşliğinde hayallere dalın. Seçim sizin. Peki neden Doğu Ekspresi bu kadar büyüleyici geliyor ve 70 yıldır var olmasına rağmen neden popülerliği son yıllarda artıyor?

Hiç kuşkusuz en önemli nedeni Instagram’daki kartpostal tarzı fotoğraf kareleri. Bir diğeri ise görülmeye değer doğal güzelliklerin yerini giderek daha çok beton yığınlarının aldığı büyükşehirlerde yaşayan insanların, özellikle genç nüfusun doğaya özlemi. Ve tabii ki küçük Anadolu şehirlerinin insanı içine çeken samimiyeti ve sıcaklığı olsa gerek.

24 Saatlik Bir Anadolu Yolculuğu

Türkiye’nin en uzun tren yolculuklarından biri olan Doğu Ekspresi, başkent Ankara’dan başlıyor. 24 saat boyunca pek çok doğu şehrini görme fırsatı sunan bu yolculuk ile adeta zamanda yolculuk yapıp geçmişe gidiyorsunuz. Zira 70 yıldır orijinal hâlini koruyan bu kompartımanlı trende kendinizi bir Yeşilçam yıldızı ya da bir Agatha Christie roman kahramanı gibi hissedebilirsiniz. Belki de bir Hogwarts Büyücülük Okulu yolcusu… Orası sizin hayal dünyanıza kalmış.

Bir de burada en güzel ve keyifli olan da bizzat yolculuğun kendisi. Hayat gibi nereden başladığınızın ya da nereye varacağınızın bir önemi yok. Yol boyunca geçen süre önemli olan. O sürede yaşadıklarınız, hissettikleriniz, aldığınız keyif… Bu farklı  tatil rotasını ömrünüzde bir kez dahi olsa deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. İster bir başınıza, ister sevdiklerinizle, ister en sevdiğiniz şarkılar ya da en keyif aldığınız romanla düşün yola. Karlı dağlar, ormanlar, şırıl şırıl suyun aktığı dereler, yaşadığınız dünyaya çok uzak  bir kültürün içine doğmuş insanların yaşadığı köyler ve kasabalar size hayata farklı bir pencereden bakma şansı sunacak. 

kars doğu ekspresi
Doğu Ekspresi konusunda bilinen bir yanlışı da hemen düzeltelim. ir tur şirketi tarafından planlanan, sizin konforunuz için her şeyin düşünüldüğü bir planlı programlı, rehberli gezi etkinliği değil.  Ancak son zamanlarda artan ilgi ve talebi karşılayabilmek adına Turistik Doğu Ekspresi yolculukları düzenlenmeye başlandı.

Doğu Ekspresi Hangi Şehirlerden Geçiyor?

Yazının başından bu yana Doğu Ekspresi’nin Ankara’dan başlayıp Kars’ta son bulan 24 saatlik bir yolculuk olduğundan bahsediyoruz. Peki 24 saat boyunca öylece mola vermeden geçiyor mu bu tren? Tabii ki hayır! Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı’ndan hareket edip Kars Tren Garı’nda son buluyor ancak arada İç ve Doğu Anadolu’nun 5 otantik şehrinde mola vermeyi de ihmal etmiyor.  Önce Kırıkkale’de kısa bir mola veriyor, ardından Kayseri’ye uğruyor. Sonra sırasıyla Sivas, Erzincan ve Erzurum’da da duruyor.

Tüm bu yolculuk boyunca yol uzadıkça betonarme büyükşehrin mental yoruculuğundan uzaklaşmaya başlıyorsunuz. Giderek ciğerlerinize daha çok temiz havanın dolmaya başladığını hissediyorsunuz. Bulutların daha bir parlak ve şekilli, gökyüzünün daha bir mavi olduğunu, karlı dağların neden sürekli beyaz bir örtüyle kaplanmış olarak tasvir edildiğini, doğanın ne kadar büyüleyici olabileceğini görüyorsunuz.

Öte yandan insanların yaşamında, giyiminde, hayata bakış açısında kültür ile çevrenin nasıl büyük bir etken olabileceğini, farklı olanı kabullenmeyi ve bir trenin penceresinden bakarak aslında evrenin bin bir penceresinden bakmayı öğreniyor; aynı ülke topraklarını paylaştığınız insanlarla aranızdaki sınırları ve sınırsızlığı keşfediyorsunuz. Mesafe arttıkça evinizden uzaklaştığınızı düşünseniz de yüreğinizdeki evinize, kendinize daha çok yaklaşıyorsunuz. Bir de yolda o topraklarda doğup büyüyen insanlarla tanışıp onların hikayelerini dinleme şansı yakalarsanız Doğu Ekspresi yolculuğunuz en unutulmaz tatil anılarınız arasında yerini alabilir.

Kars Doğu Ekspresi Yolculuğu Kaç Saat Sürer ?

Doğu Ekspresi’nin hem Ankara’dan hem de Kars’tan her gün saat kaçta kalkacağı, ortalama saat kaçta hangi şehirde mola vereceği genel itibariyle sabittir. Ve TCDD’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre yolculuk tam 24 saat sürüyor, ancak Doğu Ekspresi’nde yolculuk eden herkes Kars’a gitmiyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’da inen yolcular oluyor. Mola yerlerinde inen yolcuların sayısı ve toparlanma süresi vb. yolculuğun süresini de etkileyebiliyor. Öte yandan olumsuz hava koşulları nedeniyle de süre uzayabiliyor. Bir de Doğu Ekspresi başlı başına nostaljik bir tren olduğu için günümüz hızlı trenleri gibi ilerlemiyor. Daha çok o çocukluğumuzdaki tın tın tren yolculuklarından olduğu için zaten genel olarak yavaş ilerliyor. Dolayısıyla her ne kadar yolculuk 24 saat olarak belirtilse de 25 saati bulabiliyor.

Öte yandan yaşanan herhangi bir gecikme ya da başka durumda anons aracılığıyla yolculara anında bilgi veriliyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun zorlu kış koşulları göz önünde bulundurulduğunda rötar yapan trenin Kars’a varması en kötü şartlarla 29 – 30 saati dahi bulabiliyor. Tüm planlarınızı buna göre yapmanızda fayda var. Başka türlü yolculuğunuz eğlenceli ve keyifli bir maceradan hiç bitmeyen bir Çin işkencesine veyahut çileye dönüşebilir.

Doğu Ekspresi Saat Kaçta Başlar ve Kaçta Biter?

Kars Doğu Ekspresi, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan başkent Ankara’dan hareket ediyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’da mola verdikten sonra Kars’ta sonlanmakla birlikte ortalama 24 – 25 saat arası bir yolculuk yapacağınız trende rahatınız için tüm imkanlar TCDD tarafından sağlanıyor. Öyle ki trende pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli vagon yer alır. Ekspresin saatleriyle ilgili detaylı bilgi verecek olursak şu şekilde;

Saat 17.55’te Ankara’dan hareket eder.
7 saate yakın bir yolculuğun ardından gece 00:50 civarında Kayseri’de mola verir.
Kayseri ile Sivas arasında 1,5 saatlik bir yolculukla devam ederek sabaha karşı 04:20’de Sivas’ta durur.
Ortalama 6 saatlik bir yolculuğun ardından sabah 11.11’ta Erzincan’da olursunuz.
4 saat sonra saat 15.28’a geldiğinde tren Erzurum’da son molasını verir.
4 saatlik keyifli bir yolculuğun ardından ise 19.30’da Kars’a varır.
Yol boyunca dağlar, ovalar, dereler, ormanlar sizi selamlar!


Kars Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları Ne Kadar? Öğrenci İndirimi Var mı?

Doğu Ekspresi için standart bir bilet fiyatı bulunmuyor. Tercih ettiğiniz vagon türüne göre bilet fiyatı değişebildiği gibi özel indirimler de mevcut. Pulman, örtülü kuşet ve yemekli vagon tercih edebiliyorsunuz.

Pulman vagon biletleri 2021 itibariyle 68 TL’den satışa sunuluyor. Örtülü kuşet vagon biletleri ise 93 TL’den satışa sunuluyor.

Tabii tüm bunlara ek bir de özel indirimler mevcut . Engeli ya da çocuk yolculara %20 oranında bir indirim söz konusu. Öğrencilere, 60 – 64 yaş arası ile 65 yaş üstü kişilere de ayrıcalıklı biletler sunuluyor. Bilet fiyatları ve uygulanan indirimli fiyatlar listesi şu şekilde;

Tam bilet: 68.00 TL
İndirimli bilet: 58.00 TL

Biletler Nereden ve Nasıl Alınır?

Tren bileti almanın çeşitli opsiyonları var. Online olarak TCDD’nin internet sitesinden bilet alınabildiği gibi farklı bilet satış sitelerinden, direkt gardan da temin etmek mümkün. Ancak Doğu Ekspresi son yılların en popüler etkinliklerinden biri olarak dikkat çekiyor ve talep de giderek artıyor. Öyle ki gardan ya da başka şekilde bilet almaya fırsat kalmadan daha TCDD’nin  resmi sitesinde satışa sunulur sunulmaz biletler tükeniyor.

Doğu Ekspresi biletleri her sabah saat 7.00’de TCDD bilet sisteminde satışa sunuluyor. Birkaç dakika içinde ise vagon türü fark etmeksizin tüm biletler tükeniyor. Dolayısıyla sabahları bilgisayar başına geçip en hızlı şekilde bilet almaya çalışıp şansınızın yaver gitmesini beklemekten başka çareniz bulunmuyor.

Ankara – Kars Doğu Ekspresi’nin biletleri 15 gün öncesinden satışa sunuluyor ve almak için yalnızca birkaç dakikanız bulunuyor.  Diğer yandan o kadar popüler olunca karaborsacıların da odak noktası oluyor. Çoğu bilet karaborsadan satışa sunuluyor. Yani normal ücretinin üzerinde, fahiş bir ücret ödemeyi sorun etmiyorsanız karaborsada da Kars Doğu Ekspresi biletleri bulmanız mümkün. Ankara’dan Kars’a yola çıkmak yerine uçakla Kars’a gidip Kars’ın doğal güzelliklerini gezip görüp yöresel lezzetlerini tattıktan sonra Kars’tan Ankara’ya bir tren yolculuğu yapmak da seçenekleriniz arasında olabilir. 

Pulman, Örtülü Kuşet Özellikleri

24 saat, kışın zorlu hava koşullarında daha da fazla süren Doğu Ekspresi yolculuğu ne kadar eğlenceli olsa da konforunuz için en uygun vagonu tercih etmediğiniz sürece çok yorucu olacaktır. Dolayısıyla vagon seçimini kişisel rahatlığınız ve yolculukta önem verdiğiniz koşullara göre yapmanızda fayda var. Ankara – Kars Doğu Ekspresi yolculuğunda pulman, örtülü kuşet, yemekli ve yataklı olmak üzere 4 farklı vagon türü bulunuyor.

Pulman Vagon Özellikleri

Doğu Ekspresi yolculuğunun en uygun fiyatlı vagon seçeneği Pulman diyebiliriz. Yatak seçeneği bulunmadığından koltukta seyahat ediyorsunuz. Vagonda farklı insanlarla tanışıp sohbet etme ihtimaliniz çok yüksek. Arkadaş canlısı ve hoş sohbet biriyseniz pulman vagon türü tam size göre diyebiliriz. Öte yandan her bir vagonda priz mevcut ve ortak tuvalet alanı bulunuyor.

Örtülü Kuşet Vagon Özellikleri

Örtülü kuşet vagonlarda da pulman sınıfı gibi koltuklar bulunsa da yatağa dönüşebiliyor olması en ayırt edici özelliği. Vagonlarda ikişer koltuk ranza biçiminde karşılıklı olarak sıralanıyor. Trendeki görevliler ihtiyaçlarınızı temin ediyor. Diğer yandan kendi yatağınızı kendiniz hazırlamanız gerekiyor.

Yemekli Vagon Özellikleri

Yemekli vagonlara dörder kişilik yemek masaları yer alıyor. Yolculuk boyunca hizmet veren restoranda birbirinden lezzetli yemeklerin sunulduğunu da hatırlatalım. İsterseniz alkollü içecek de tüketebiliyorsunuz.

Doğu Ekspresi’ne dair detaylı bilgi için TCDD internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Yolculuğuna Dair Bilmeniz Gereken 7 Şey

Vagonlarda valizinize özel bir alan bulunmuyor. Öte yandan ayrı bir alan, emanet bölümü vs. de bulunmuyor. Dolayısıyla ne kadar az eşya o kadar iyi diyebiliriz. 
Kompartımanların kapısını kilitleyebildiğiniz için bir mahremiyet alanınız var. Ancak sadece pulman vagonlarda başka kişiler de olabileceğinden durum değişiklik gösterebiliyor. Bir vagon dolusu arkadaşla gitmediğiniz sürece tabi.
En sık sorulan sorulardan biri evcil hayvanınızla Doğu Ekspresi yolculuğu yapıp yapamayacağınız oluyor. Zira özellikle ülkemizde evcil hayvanlarla seyahat konusunda önemli sorunlar çıkabiliyor. Hele ki uzun yolculuklar dört ayaklı dostlarımız için işkenceye dönüşebiliyor. Havasız otobüs bagajları gibi durumlara kelimeler kifayetsiz kalıyor.
Yine de Doğu Ekspresi yolculuğunuza evcil dostunuzla birlikte çıkmak istiyorsanız yapmanız gereken iki şey var: Pulman vagon tercih etmek ve evcil dostunuz için de %50 indirimli olarak bilet almak.
Yolculuk boyunca 5 şehirde mola veriyorsunuz ancak molalar ortalama 10 dakika sürüyor. Dolayısıyla gitmişken bir de Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’u gezip görürüm diyorsanız Doğu Ekspresi pek de uygun bir seçenek değil. Ancak Kars’ı doya doya gezdikten sonra dönüş yolunu da tüm bu şehirlere uğrayabilecek şekilde planlayabilirsiniz.
Eski bir trende yolculuk etmek hijyenik mi yeterince temiz mi gibi kaygılar doğurabilir. Şunu söyleyebiliriz ki kompartımanlar her sefer öncesi temizleniyor ve tuvaletler konusunda da görevliler hassas davranıyor.
Trendeki restoranda alkollü içecek bulmanız mümkün. Ancak öyle sıkı bir kontrol olmadığından binmeden önce kendi içeceklerinizi vagonunuza stoklamanız da mümkün. Vagonda şikayetçi olacak kimse yoksa mahremiyet alanınızda dilediğinizce vakit geçirebilirsiniz.
Bir Doğu Ekspresi klasiği haline gelen cağ kebabını restorandan sipariş ettiğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Erzurum’a varmadan yaklaşık 40 dakika öncesinden Erzurum’daki bir cağ kebapçısından sipariş vermeniz ve Doğu Ekspresi ile geldiğinizi belirtmeniz gerekiyor. En iyi cağ kebapçılarının numaralarını internetten kolaylıkla bulabilirsiniz.

“Kış günü tatil mi olur? Kars’a gidip ne yapacaksın? Aman bu karda kışta tam bir çile!” diyen dostlarınız mutlaka çıkacak. Ancak siz onlara aldırmayın. Sıcak vagonunuzun camlarına dokunan kar tanelerini, buğulanan camın ardındaki doğal güzellikleri görmek için Doğu Ekspresi muhteşem bir seçenek. Üstelik hayatınızın en farklı deneyimlerinden biri. Hogwarts’a giden Harry Potter ve arkadaşları, bir suçu çözmek için yola çıkan Sherlock Holmes ve dostu Dr. Watson’ı hatırlayın. Hatta yola düşmeden serinin tüm filmlerini de izleyip daha da heyecanlanabilirsiniz. 

Bir de unutmayın! Nereden, nasıl ve hangi koşullarda başladığınızın ve nereye, ne zaman, nasıl varacağınızın bir önemi yok. Yolun ve yolculuğun tadını çıkarın. Tıpkı hayat gibi…