Akseki, Ormana ve İbradı ve Düğmeli Evler

Konya'ya 180, Antalya’ya yaklaşık 170 km uzaklıkta olan İbradı ilçesine bağlı Ormana Köyü bolca temiz havayı ve tarihin izlerini içinizde hissedeceğiniz, doğayla iç içe ve güzelliklerini bugüne kadar hiçbir tahribata uğramadan sürdürebilmeyi başarmış bir yer. Bölgede mutlaka görülmesi gereken Düğmeli Evler; Akseki, İbradı ve Ormana’da dağınık bir şekilde bulunmasına, hakkında çok fazla tanıtım yapılmamış olmasına rağmen her yıl çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiye kapılarını açıyor, onları sedir ağaçlarının büyülü kokusu eşliğinde Osmanlı mimarisini görmeye, yaşamaya davet ediyor.

Pişduvan olarak da adlandırılan Düğmeli Evler konumlandığı İbradı yaylası nedeniyle Akdeniz’in sıcak yaz günlerinde serin bir tatil yaşatıyor. Yapımında çimento ve harç yerine, ağaç ve taş tercih edilen, iki katlı ve ilk katları genellikle ahır veya kiler olarak kullanılan Düğmeli Evler’in adı, yapının sahip olduğu ahşap iskeletin dikey konumlandırılmış parçalarının duvarların dışarıdan görünen kısmında düğmeyi andırmasından kaynaklanıyor. İki katlı ve ilk katları ahır olarak da kullanılabiliyor. Kimi restore edilmiş, kimi terk edilmiş, kimilerinin içinde de hala yaşamların sürdürüldüğü, ruhu olan bu tarihi evleri keşfetme serüveninizde belki bir çift meraklı sincap gözlerine de rastlarsınız, kim bilir…

Gezilecek Yerler | Yapılacak Aktiviteler

Düğmeli Evler’i ziyaret etme planınıza ek olarak, bir doğa aşığıysanız Toroslar’ın eteklerinde bulunan Ormana’ya geldiğiniz an kendinizi doğanın tam kalbinde ve bir o kadar da şanslı hissedeceksiniz, çünkü siz doğaseverleri bekleyen çok sayıda aktivite var. İlk olarak Toros Yörüklerinin en önemli geçim kaynağı hayvancılığın gerçekleştirildiği dağ eteklerinde keçi yetiştiren çobanların yataklarını ziyarete gidebilir, bu heybetli dağların arasında adeta bir resmin içinde hissedeceğiniz, yeşilin ve mavinin birçok tonunu seyrederek huzurlu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Avcılığa meraklıysanız Akseki’de ücretli av sahaları, alabalık üretme tesisleri avcılar tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerden. “Türkiye’nin tek yer altı göl mağarası” unvanına sahip Altınbeşik Mağarası’nı da rotanıza mutlaka eklemeli, tarihin izlerini taşıyan ve göç nedeniyle terk edilmeye yüz tutmuş Sarıhacılar Köyü’nün otantik atmosferine kendinizi bırakmalı, Kardelen Çiçeği ile meşhur Akseki’nin merkezindeki Atatürk Anıtı’na çıkıp şehre şöyle bir tepeden bakmayı ihmal etmemelisiniz.

İbradı’da yer alan, yıllar boyu kervanların Eynif Ovası’ndaki dinlenme noktası olmuş Selçuklu Kervansarayı kalıntılarını, vahşi Yılkı Atları’nı ve Üzümdere Köyü’ndeki Üzümdere Milli Parkı’nı da görülmeye değer yöresel yerler, figürler olarak not edebilirsiniz. İbradı yolculuğunuz Ağustos ayına denk geldiyse Üzüm Festivali’nde keyifli anlar yaşayabilir, yörenin ünlü çavuş üzümleri hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. Çeşitli sanatçıların katılımıyla her yıl gerçekleştirilen Artoros Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali de değerli zamanlar geçirmek için ideal.

Yeme İçme

Ormana Köyü’nün restore edilmiş Düğmeli Evler’i olan Berberoğlu Restoran ve Sınat Restoran’ı yörenin üreticilerinden edinilen bal, yumurta, reçel, keçi sütü gibi tamamen organik ürünler eşliğinde zengin bir serpme kahvaltı yapabilirsiniz. Odun ateşinde, bakır taslarda pişen otantik, her zevke uygun, ne yiyeceğinizi seçmekte zorlanacağınız geniş menüsü sayesinde leziz ve yöresel akşam yemekleri için tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında da Onas Parkı’nda eşsiz manzaraya doğru çayınızı yudumlarken ne kadar güzel bir tatil geçiriyor oluşunuzu düşünmekten kendinizi alamayacaksınız.

Konaklama

Ormana Active Projesi kapsamında restore edilip yeni kimliklerine kavuşan ve misafirlerine Berberoğlu Evi, Doğan Konağı ve Aktepe Evi’nde günlerinizi tabiatın büyüsünü içinizde hissedip onu kucaklarken rahatlıktan da ödün vermeyerek geçirme imkanına sahipsiniz. Fiyatlarsa oda seçimlerinize göre değişkenlik gösteriyor. Tabi Akseki, Ormana, İbrada – Düğmeli Evler turları düzenleyen Gezipero fırsatlarından da faydalanmanız mümkün.

Alışveriş

Pazarlarda Toros Dağları’ndan toplanan taze otları, yerli üreticilerin yetiştirdiği sebze, meyve, bal, reçel ve süt ürünlerini temin edebileceğiniz tezgahlar, sokaklardaysa gezinizden hatıralar edinebileceğiniz özenle yapılmış el işlerinin de bulunduğu hediyelik eşya dükkanları mevcut.

Ulaşım

Ormana’ya Konya'dan 2 saat içinde ulaşmanız muhtemel. Köye Akseki yolundan ulaşılabildiği gibi Derebucak üzerinden de gidilebilir. İki yolun da manzarası birbirinden güzel olduğu için yolculuk oldukça keyifli geçiyor, bizden söylemesi! Tek yapmanız gereken, yola çıkmadan önce bu güzelliğe yakışır bir şarkı listesi hazırlamak. 
Gezipero olarak bu özel bölgeye sürekli Konya çıkışlı turlarımız mevcuttur. İncelemenizi öneriyoruz. Günübirlik turlarımıza buradan ulaşabilirsiniz