Batı Torosların İncisi: Sagalassos

Antik kent denilince aklınıza nereler geliyor? Efes, Side, Assos, Bergama… Fakat ülkemizde bir tane var ki; hem Efes ile yarışacak kadar büyük hem de bir o kadar eski. Sagalassos… Kocaman bir müze düşünün.Çok iyi muhafaza edilmiş. Bana kalırsa buradaki arkeologları ve restorasyon ekibini Türkiye’nin her yerinde kullanmalılar. Şehrin sütunları, Agora,Antoninler çeşmesi ve tiyatro… Gerçekten çok  iyi iş çıkarmışlar. Fazla kullanılan bir yol olmadığı için çok ziyaretçi almıyor. Yani tadını çıkarta çıkarta gezebilirsiniz.Şimdilik!


Salda gölüne giderken yolumuzun üzerinde olduğu için buraya uğruyoruz. Isparta’da Ağlasun diye küçük bir kasabada Batı Toroslarda yer alıyor.Köyden birazcık tırmanıp bu güzelliğe ulaşıyoruz. Yakın gözükmesine rağmen bir yılan gibi kıvrılan yollardan geçiyoruz. Müzekart ile giriş yapabilirsiniz. Yanınıza mutlaka su da alın hem uzun bir yol  hem de çok sıcak. Efes kadar zengin olduğu söyleniyor. M.Ö 25 yılından bu yana sapasağlam kalmış. Şimdi kendinizi  Helenistik dönemde hayal edin. Gladyatör sandaletleriniz, organik kumaştan uçuş uçuş bir elbise ve saçınızda zeytin yapraklarından yapılmış bir taç…

Şehre adımınızı atıyorsunuz solunuzda bir hamam . Şehre girenlerin temizlenmesi için. Bir nevi karantina. Bu arada kazı çalışmaları halen devam ediyor. Sağınızda küçük bir amfi; burada kentle ilgili toplantılar yapılıyor ve sadece üst tabaka katılabiliyor. Sınıfsal farklılık o zaman fazlasıyla hakim.

İşlemeli dev sütun kapılardan geçerek Antoninler Çeşmesine ulaşıyoruz.Sütunların renginden dolayı sanırım buranın ışığı harika. Çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Orijinaliyle nerdeyse bire bir aynı. Dağlardan gelen su çeşmeye bağlanmış. Bu sayede halen aktif. Sütunlar çeşitli heykellerle süslenmiş. Burası pazar alanına bir şıklık kazandırmak adına yapılmış büyük bir meydan. 

Yine işlemeli büyük bir sütunlu bir kapıdan geçip tiyatroya doğru gidiyoruz.Tiyatro yolu üzerinde vaftiz törenleri için kullanılan bir çeşme var. Buradan akan suyun kutsal olduğu inancına sahipler. 5 dakikalık bir yürüyüşten sonra antik tiyatroya ulaşıyoruz. Burası tiyatrolar ve spor müsabakaları için yapılmış büyük bir alan. Antik tiyatro fazlasıyla göz alıcı. Restorasyonu henüz tamamlanamamış maliyeti çok fazla olduğu için. Fotoğraf için burası da çok uygun bir alan.

Ağlasun’a uğrarsanız Torosların İncisi Sagalassos’a mutlaka uğrayın. Burası bana kalırsa Türkiye’nin en güzel antik kenti. Vakit kaybetmeden  gidin.  Etrafta kimse yokken tadına vararak gezersiniz.