Çanakkale Gezi Rehberi

Bir ulusun kaderinin yeniden yazıldığı eşi benzeri görülmemiş bir destan Çanakkale. Yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz bu güzel şehrin binlerce yıllık tarihiyle anlatılacak çok hikayesi var. Milattan önce Dardanel olarak anılan Çanakkale aynı zamanda Türkiye’de iki kıta üzerinde de toprağı olan iki şehirden biri olma unvanına sahip. Kaz Dağları’ndan Gelibolu Yarımadası’na; Assos’tan Gökçeada ve Bozcaada’ya kadar sayısız güzelliği içinde barındıran Çanakkale herkesin hayatında en az bir kez görmesi gereken şehirlerden.

Gezilecek Yerler



Tarihe adını altın harflerle yazdıran Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı geliyor. Tarihi Yarımada’nın içerisinde Çanakkale Savaşı’nda verilen yüz binlerce kaybın anısına yapılan 56 yerli anıt ve şehitlik ile 35  yabancı mezar ve anıt bulunuyor. İçerisinde İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin de gömülü olduğu Milli Park’ın en çok ziyaret edilen noktası ise Çanakkale Şehitler Abidesi. Yarımadanın uç kısmında, Hisarlık Tepe üzerinde bulunan Abide vatanlarını korumak için en değerli varlıkları olan canlarını hiç düşünmeden veren şehitlerimizin hatırasına, toplu bir şekilde göğe yükselişlerini temsilen inşa edilmiş.

Aynalı Çarşı
Hiç gitmesek de hepimizin Çanakkale Türküsü’nden bildiği, bir iddiaya göre Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde söz ettiği Aynalı Çarşı, ziyaret edilmeden dönülmeyecek önemli değerlerimizden birisi. Adını zamanında içinde bolca satılan ve ayna olarak adlandırılan at gözlüklerinden alan bu tarihi çarşıdan arzu ederseniz Çanakkale’nin sembolü haline gelmiş ayna süslemeli hediyeliklerden alabilirsiniz.

Çanakkale Deniz Müzesi
Şehirde bulunan en önemli müzelerden biri olan Çanakkale Deniz Müzesi, savaşın kaderini son gece döşediği mayınlarla değiştirip düşmanı bozguna uğratmasıyla tanıdığımız Nusret Mayın Gemisi’ni de kapsayan zengin koleksiyonuyla kesinlikle görülmeye değer.

Çevresinde birçok cenneti barındıran Çanakkale’nin kartpostalları aratmayan köşelerinden biri de Bozcaada. Turkuaz denizi, taş sokakları ve bakir doğasıyla şehrin keşmekeşliğinden uzak Bozcaada’nın keyfine vardığınızda dönmek istemeyeceksiniz.

Yapılacak Aktiviteler

Kendi adını taşıyan boğazın iki yakasında birçok uygarlığın ayak izlerini taşıyan tarihi değerleri, pırıl pırıl denizi ve yemyeşil doğasıyla Çanakkale ziyaretçilerine çok sayıda aktivite imkanı sunuyor. Adeta bir açık hava müzesinde geziyormuşçasına her köşesinde karşınıza çıkacak olan antik kentleri, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan ve günümüze kadar korunmuş siperleri ve şehitlikleri gezip Çanakkale’nin hem eski hem yakın geçmişini keşfedebilirsiniz. Özellikle gün batımı ve gün doğumuyla sizi masalsı bir yolculuğa çıkaracak olan Assos’u ziyaret edebilirsiniz.

Su altı dünyasına ilgi duyuyorsanız Çanakkale sınırları içerisinde bulunan Saros Körfezi’nde dalış yapabilir, suyun altındaki güzelliklerin yanı sıra pek çok gemi batığını da gözlemleyebilir, unutulmaz bir dalış deneyimi yaşayabilirsiniz. Rotanızı sakin şehirlere verilen Cittaslow unvanını 2011 yılında alan dünyanın ilk ve tek adası olan Gökçeada’ya çevirip nostaljik evlerini, sakin ada hayatını , bozulmamış doğasını keşfedebilir ve masmavi sularında sörf yapabilirsiniz.

Yeme İçme


Boğazın iki yakasında boylu boyunca uzanan Çanakkale, Marmara’dan Ege’ye kadar devam eden denizinin nimetlerinden bolca yararlanıyor. Balığın her çeşidinin bol bol tüketildiği Çanakkale mutfağının olmazsa olmazı ise sardalye. Denizden çıktığı gibi kendini tavada bulan sardalyeyi şehrin en popüler balıkçısı Sardal-Ye’de  buz gibi turşu suyuyla deneyebilirsiniz.

Balık yedikten sonra üzerine helva da yiyin ki balık öldüğünü anlasın demişler. Balıkçıdan sonra rotanızı Kadir Usta Peynir Helvacısına çevirip balığı Çanakkale’nin meşhur peynir helvasıyla taçlandırabilirsiniz. Fırından yeni çıkmış sıcacık helvanın tadı kesinlikle damağınızda kalacak.

Konaklama

Çanakkale hem iki yakalı bir boğaz kenti olduğundan hem de birbirinden oldukça uzak ve çok sayıda turistik yere ev sahipliği yapmasından dolayı sayısız konaklama alternatifi sunuyor. Müzelere ve tarihi yerlere ulaşımın kolay olması açısından merkezdeki Helen Hotel, Kolin Hotel, Büyük Truva Hotel ve Akol Hotel gibi oteller ziyaretçilerin öncelikli tercihi olurken  doğayla baş başa kalıp huzur bulmak, deniz, kum, güneş üçlüsü ve doğaya doymak için Assos, Gökçeada ve Bozcaada’da şehir merkezindekilerden farklı olarak butik oteller, pansiyonlar ve konuk evleri de hizmet vermektedir. Seyahat rotanızı belirledikten sonra tatiliniz için size en uygun alternatifi seçebilirsiniz.

Alışveriş

Çanakkale’de zeytinyağıyla yapılmış her şeyden alın desek hiç de abartmış olmayız. Zira böylesine muazzam bir lezzet kolay bulunmuyor. Yemeye doyamayacağınız bu zeytinyağlarına en çok da Kazdağları yakınlarında rastlayabilirsiniz. Hatta burada zeytinyağının üretim aşamalarını izleyip farklı zeytinyağları tadabileceğiniz ve sonrasında da alışveriş yapabileceğiniz Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Fabrikası adında bir tesis de bulunuyor. Çanakkale’den alınacaklar listesi Kazdağları’ndan tazecik toplanmış baharatlar, ev yapımı salçalar, güneşte kurutulmuş erişteler, mis kokulu zeytinyağlı sabunlar Ezine’den peynir ve Gelibolu’dan peynir helvası diye uzayıp gidiyor.

Ezine peyniri

Balığın tadına doyamadıysanız Gelibolu sahildeki Alaeddin Konservecisi’ne uğrayabilirsiniz. 1928 yılından bu yana tuzlu balık ve konserve sardalye üreten, Kızlı Sardalyesi ile tüm Türkiye’de nam salmış bu küçük dükkanı gezerken adeta zamanda geriye gideceksiniz. Sevdiklerinize ufak tefek hediyelikler almak isterseniz de yönünüzü Aynalı Çarşı’ya çevirebilirsiniz. İçerisinde satılan ayna süslemeli eşyalara arzu ederseniz isim ya da tarih de yazdırabilirsiniz. AVM gezmek istiyorsanız Troypark ve 17 Burda alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz.

Ziyaretçilerini bir etkinlikten diğerine koşturan Çanakkale, yıl boyunca festivallerden etkinliklere kadar bir çok organizasyona da ev sahipliği yapıyor. Hiç birini kaçırmak istemeyeceğiniz bu organizasyonlardan en ünlüleri Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Uluslararası Troia Festivali.

Ulaşım

Marmara’nın Ege’yle buluştuğu şehir Çanakkale’ye hava yolu, kara yolu ve deniz yolu ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezine 5 km uzaklıktaki Çanakkale Havalimanı’na pek çok şehirden aktarmasız uçuşlar gerçekleşiyor. Havalimanından merkeze ulaşmak içinse araç kiralayabilir ya da belediye otobüslerinden faydalanabilirsiniz.

Çanakkale’ye özel aracınızla gelecekseniz Ankara’dan Eskişehir – Bursa yolunu, İzmir’dense Menemen, Aliağa, Dikili, Ayvalık, Edremit, Akçay, Altınoluk, Ayvacık ve Ezine güzergahını takip ederek Çanakkale’ye ulaşabilirsiniz. Bursa’dan gelenler aynı zamanda feribot seçeneğini de değerlendirebilirler. İstanbul’dan gelecekseniz hem Anadolu hem de Avrupa yakasından ulaşım sağlayabilirsiniz. Öte yandan Avrupa yakası üzerinden takip edeceğiniz yol, Çanakkale’ye 2 saat erken varmanızı sağlıyor.

Eğer Konya'dan hareketli Çanakkale Turu ararsanız Gezipero'nun Bursa Çanakkale turlarını inceleyebilirsiniz.