Ege Düşünce Akla: Birgi ve Ödemiş

Yeşilin her tonunun göze çarptığı Birgi köyü, Ödemiş Ovası’nın yanında yer alan Bozdağ’ın güney yamaçlarında bulunuyor. Sarıyar Deresi’nin iki tarafına konumlanmış Birgi, ahşap pencereli ve taş duvarlı evleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Ayrıca Küçük Menderes Nehri’nin suyundan beslenen ve her tarafı dağlarla kaplı olan Ödemiş, Ege’nin en güzel kasabalarından birisi. Kültürel ve tarihi birikimini de hesaba katarsak hem Ödemiş hem de Ödemiş’e bağlı olan Birgi köyü gezginlerin keşfetmesi gereken yerler arasında.

Birgi’de Gezilecek Yerler

Birgi’nin de içinde bulunduğu büyük bir alan Bizans Dönemi’nde Pyrgion olarak anılıyordu. Aydınoğulları Beyliği kurulduktan sonra da başkent olarak tarihinin en önemli dönemlerini yaşadı. Şirin ve küçük bir köy olmasına rağmen gezebileceğiniz o kadar güzel yerler var ki unutulmaz bir tecrübe yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.



Çakırağa Konağı: Venedik’ten getirilen ahşaplarla yapılan üç katlı konak Avrupa mimarisinin de izlerini taşıyor. Konağı ziyaret edenlerin gözüne ilk olarak dışındaki işlemeler ve kalem işi süslemeleri, içerideki tavan ve oda süslemeleri çarpıyor.
Ulu Cami: 1300’lü yılların ilk camilerinden olan ve Türk-İslam mimarisinin bütün özelliklerini taşıyan Ulu Cami, duvarında bulunan antik aslan yontusuyla herkeste ilgi uyandırıyor. Yapısında tek bir çivi bile bulunmayan mimari sadece ahşap işçiliğinden yapılmış.


İmam-ı Birgivi Türbesi: Günümüzde en çok ziyaret edilen türbelerden olmakla beraber buraya gelenler içinde bulunan ağaca kumaş bağlayarak dilek diliyorlar. Küçük bir anekdot paylaşmak gerekirse, İmam Birgivi yaşadığı dönemde mezar ve türbe kavramlarına da son derece karşı olarak biliniyor.



Yapılacak Aktiviteler

Bu kadar tarihi yeri gezdikten sonra bu şirin köyde farklı olarak ne gibi şeylerle ilgilenebilirim diye merak ediyorsanız, okumaya devam edin. Elbette büyük çaplı aktivitelerden bahsetmek pek mümkün değil ama kafa dinleyip tertemiz oksijeni ciğerlerinize çekmek istiyorsanız Birgi’de yapabileceklerinizin başında yürüyerek her yeri görmek geliyor.

Birgi’ye gelip buranın insanıyla sohbet etmek olmayacağından tarihi Meydan Kahvesi’ne gidip köy halkıyla çay, kahve içebilirsiniz.
Köyün merkezinde bulunan küçük dükkanlardan hatıra olması için veya sevdiklerinizi mutlu etmek için hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Daha önce hiç tatmadığınız Bozdağ’ın karlarıyla yapılan karadutlu kar helvasını yemeden köyden ayrılayım demeyin sakın.
Köydeki eski taş fırından çıkan meşhur ekmeklerden de almayı ihmal etmeyin.

Ödemiş’te Gezilecek Yerler

İzmir’in en sakin ve huzurlu ilçesi denilebilecek Ödemiş, genellikle tarih hayranı gezginlerin vazgeçilmezi olmuş durumda. Gezmek için akla ilk olarak eşsiz güzelliğe sahip olan Gölcük Gölü, Aydınoğullarının başkentliğini yapan Birgi Köyü ve kayak merkezi olarak kendini kanıtlamış olan Bozdağ geliyor. Gezilecek yerleri daha ayrıntılı anlatarak hakkını verelim.

Bedia Akartürk Müzesi: Ödemiş doğumlu Türk Halk Müziği sanatçımız Bedia Akartürk sanat hayatına burada başlıyor. Yaşı tutmadığı için yaşını büyültüyor İzmir Radyosu’nda çalışmaya başlıyor. Müzede ise sanatçının kıyafetleri, bu zamana kadar aldığı bütün ödülleri ve kendi eliyle diktiği yöresel kıyafetler sergileniyor.
Ödemiş Pazarı: Cumartesi günleri kurulan Ödemiş Pazarı’nın Türkiye’nin en büyük açık alışveriş merkezi olduğunu biliyor muydunuz? 100 yıldan fazla tarihiyle yaklaşık 850 esnaf tezgahında her çeşit meyve, sebze ve yöresel ürünlerden bulmak mümkün.
Hayalet Köy Lübbey: Osmanlı döneminde kaçak olarak yaşayan eşkıyalar bu köyü kullanıyormuş. Kaderine bırakılmış Lübbey Köyü, günümüzde sadece 10 kişiye ev sahipliği yapıyor. Adeta bir film setini anımsatan bu köyü görmeden gitmeyin.

Yapılacak Aktiviteler

Ödemiş yaz aylarında çok sık tercih edilen ilçelerden biri olmakla beraber kış turizminde de oldukça rağbet görüyor. İlçenin sahip olduğu doğal kaynaklar sayesinde doğa sporlarıyla ilgilenmek isteyenler de burayı tercih edebilirler.

Bozdağ Kayak Merkezi, Ödemiş’i kış turizminin merkezi haline getiriyor. Bu tesislerde sadece kayak yapmayı değil aynı zamanda da snowboard yapmayı tercih edebilirsiniz.
Yaz aylarında sevdiklerinizle kamp kurabileceğiniz alanlar, trekking yapabileceğiniz parkurlar bulunuyor.
Gölcük Gölü ziyaretçilerine su sporları ve olta balıkçılığı gibi birçok aktivite imkanı sağlıyor.
Subatan Yaylası’nda bulunan 160 metre derinliğe sahip olan Düden, bu özelliğinden dolayı birçok yerli ve yabancı mağaracılık ekibine ev sahipliği yapıyor.

Hem Birgi hem de Ödemiş tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptıkları için bünyelerinde farklı lezzetler bulunduruyorlar. Bu yemeklerin pek çoğu günümüzde hala meşhur olduğu için damak tadına düşkün olanlar bu lezzetleri tatmak için Ödemiş’e geliyor.

Ödemiş ekmek dolması: Ramazan ayında ekmek dolması için özel ekmek satılır. Bu ekmeğin içine kıyma, tuz, karabiber, tereyağı, et suyu koyulur ve ortaya inanılmaz bir lezzet çıkar.
Birgi sini pidesi: Ispanak, peynir veya çökelek ve taze soğan yapraklarıyla yapılan sini pidesinin üzerine susam ya da çörek otu atılır. Ziyaretçiler en çok sini pidesini tercih ediyor.
Patates köftesi: En lezzetli patateslerin bu bölgede yetişmesinden dolayı kolayca hazırlanan patates köftesi evinizde rahatça deneyebileceğiniz bir tat.
Keşkek: Ödemiş ve Birgi’nin düğünlerinde gelenekselleşmiş bir yemek çeşidi olan Keşkek, basitçe buğday, kuzu eti ve soğandan yapılıyor. Gittiğinizde umarım bir düğün yemeğine denk gelirsiniz.