Müptelası Olacağınız Doğu Lezzetleri

Kültürel olarak birçok özelliği bünyesinde barındıran Doğu Anadolu Bölgesi aynı zamanda Türk mutfağının da yapı taşlarını oluşturuyor. Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan 14 şehrin de kendine özgü ve tüm dünyaca duyulmuş lezzetleri var. Damak zevkine düşkün olanlar için doğu mutfağının en özel tatlarını görmeye hazır olun.

1. Erzurum
Erzurum’un yöresel olarak bir cennet olduğunu göz önünde bulundurursak yemeklerinin de lezzetli olacağı çıkarımını yapabiliriz. Şehrin coğrafi konumu ve kullanılan malzemelerin organik oluşu da lezzetlerin özel olmasını sağlıyor.

Erzurum Cağ Kebabı

Önceden terbiye edilmiş kuzu veya keçi eti yatık bir şişe geçirilir ve odun ateşinde pişirilmek için hazırlanır. Hazırlanan etler reyhan, tuz, soğan ve karabiber gibi birçok baharat kullanılarak yoğrulur. Lezzetinin artması için bir gün boyunca serin bir ortamda bekletilir ve daha sonra pişirilir. Cağ kebabı olarak bilinmesinin sebebi ise kullanılan şişlerin adının cağ olması. 

Tatar Böreği

Hamur iyice yoğurulduktan sonra börek yufkasından kalın olacak şekilde açılır. Açılan bu hamur üçgen şeklinde parçalara ayrılır. Kaynayan suda iyice haşlandıktan sonra tepsiye dizilir ve üzerine kızgın tereyağıyla sarımsaklı yoğurt dökülür. Daha sonra üzerine genellikle kavruluş kıyma dökülür ve sıcak olarak tüketilir.

Ayran Aşı

Birçok şehirde yayla çorbası olarak bilinen lezzet Erzurum’da ayran aşı ismini almış. Yoğurt su katılarak iyice çırpılır ve ayran haline getirilir daha sonra denler güzelce haşlanır. Hazırlanan ayrana biraz da un eklenir. Ayran ve denler karıştırıldıktan sonra orta ateşte ocağa koyulur. Son olarak küçük köfteleri de karışıma ekleyip yavaş yavaş karıştırınca ayran aşı servis edilmeye hazır olur.

2. Erzincan
Coğrafi konumu itibariyle İpek Yolu üzerinde bulunan Erzincan’ın mutfağı Acem mutfağının izlerini taşıyor. Şehrin kendine özgü tarihi yapısının yemeklerine de yansıdığını rahatlıkla görebilirsiniz. Yörede bulunan birçok lezzetin temelinde hayvansal gıdalar ve buğday ürünleri kullanılır.

Yaprak Döner

Erzincan denilince akla şüphesiz ilk olarak lezzeti dudak ısırtan yaprak döner geliyor. İç yağ ve bölgeye özgü baharatlarla iyice terbiye edilmiş et parçaları bir şişe özenle geçirilir. Odun veya kömür ateşinin karşısına dik şekilde asılır. Tam kararında pişirildikten sonra o eşsiz lezzet servis edilmeye hazır olur.

Kesme Çorbası

Tuz, karabiber ve kıyma güzel karıştırılır ve küçük toplar haline getirilir. Sonra elde edilen karışım una batırılır ve yoğurt ile birlikte pişirilir. Arzu ederseniz kesme çorbasının üzerine yağ ve kırmızıbiber de ilave edebilirsiniz.

Gasefe Tatlısı

Erzincan’ın kendine özgü birçok tatlısı bulunuyor ama bunların arasından gasefe tatlısı ön plana çıkıyor. Kayısı kuruları pişirildikten sonra üzerine toz şeker dökülür ve daha sonra kızgın tereyağı da ilave edilince tatlımız servis edilmeye hazır olur. Üzerine ceviz serperek de lezzeti arttırabilirsiniz.

3. Kars
Kars mutfağından bahsederken akla kaşar peynir ve balın gelmesi gayet normal ama Kars’ın lezzetleri bu kadarla sınırlı değil.

Hörre Çorbası

Kars’ın en meşhur çorbası olan hörre, un ve mis gibi tereyağının birleşiminden meydana geliyor. Bazen karşınıza un çorbası olarak da çıkan hörre çorbası Kars’ta yaşayanların evlerinde haftada en az 2-3 gün sofraya koyuluyor.

Piti Kebabı

Piti kebabının esası kuzu etinin kuyruk yağı ve safran koyularak nohutla harmanlanmasına dayanıyor. Yağ ile güzelce yumuşatılmış lavaşla birlikte tüketiliyor. Lavaşları tabağın altına döşedikten sonra üzerine kebap koyuluyor ve ortaya doyurucu bir lezzet çıkıyor.

Haşıl

Kış mevsimine yaklaşıldığında mutfakların vazgeçilmezi olan haşıl, buğdaylardan hazırlanan özel çeşit bir bulgurun su ile pişirilmesiyle yapılıyor. Daha sonra elbette üzerine tereyağı dökmeyi unutmamak lazım.   

4. Van
Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Van, her damak zevkine hitap edebilecek lezzetleri içinde barındırıyor.

Kavurmalı Uşgun Ekşilisi

Uşgun bitkisi Van’da sıklıkla karşınıza çıkabilir. Uşgun soğanla birlikte kavrulduktan sonra kavurma ve salça ile tatlandırılır. Van’ın kendine özgü bu lezzetini tandır ekmeğiyle birlikte yiyebilirsiniz.

Ciğer Köftesi

Ciğer kasapta çektirildikten sonra köfte yapıyormuş gibi şekil verilir. Hazırlanan ciğer köftelerinin üzerinde tereyağı gezdirilir ve isteğe göre yeşillik serpiştirilir. Görüntü olarak mercimek köftesini andıran bu lezzet genellikle ara sıcak olarak tüketiliyor.

Murtuğa

Van mutfağı lezzetlerinin yanı sıra kahvaltılarının da namını ülkemizin her yerine duyurmayı başardı. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan murtuğa, yağ ve un karışımının yumurtayla birlikte pişirilmesiyle yapılır.

5. Ardahan
Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olmasından dolayı Ardahan mutfağında karşımıza genellikle tahıl ve hayvansal ürünler çıkıyor.

Helle Aşı

Erzurum’da yapılan ayran aşına göre kıvamı biraz daha yoğun olan helle aşının diğer farklı özelliği ise içerisine kırmızıbiber koyulması. Ana yemekten önce ılık bir başlangıç yapmak istiyorsanız tercihiniz helle aşı olabilir.

Kaz Etli Üçlü Pilav

Ardahan’ın kesinlikle yenilmesi gereken lezzetleri arasından kaz etli pilavı birinci sırada yer alıyor. Akşam yemeklerinde tercih edilen bu lezzet isteğe göre bütün etle veya parça etle servis edilir.

Bişi

Dikdörtgen hamurların yöresel malzemelerle bir araya gelmesi sonucunda ortaya bişi çıkıyor. Doymak için değil de zevk almak için bir şeyler yemek istiyorsanız bişiyi denemelisiniz.   

6. Ağrı
Ağrı’nın ekonomik gelirinin büyük çoğunluğu hayvancılık sayesinde sağlanır. Bundan dolayı da kırmızı et üretimine bağlı olarak tüketimi de oldukça yaygın.

Abdigor Köftesi

Abdigor köftesi Ağrı mutfağının içerisinde bulunan lezzetlerden en meşhuru. Yumurta, soğan ve tabi ki kırmızı etle yapılan bu köfte çeşitli baharatlar kullanılarak da tatlandırılır.

Goşteberg Et

Hazırlanmasında soğan, tereyağı, salça, kuzu eti ve Goşteberg adı verilen dağ otu kullanılır. Bunların tamamı bir hayvan postuna doldurulur ve üzerine nemli toprak kapatılır. Üst tarafına ateş yakılarak pişirilmeye bırakılır.

Selekeli

Saç kavurması olarak da bilinen bu lezzet kuzu veya genç oğlak etinin sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile hazırlanmasıyla yapılır. 

7. Tunceli
Tunceli mutfağındaki yemeklerin birçoğu et ve çeşitli baharatları içeriyor. Bunun sebebi de diğer Doğu Anadolu Bölgesi’nin şehirlerinde olduğu gibi tarım ve hayvancılığın ön planda olması.

Şir

Öyle bir lezzet ki çok fazla malzeme kullanmanıza gerek kalmadan sadece hamurla yapabiliyorsunuz. Tuz, karbonat ve unla hazırlanan hamur fırında pişirilir ve içleri oyulur. Daha sonra üzerinde tereyağı gezdirip afiyetle yiyebilirsiniz.

Kabak Tatlısı

Reçel konusunda kendisini kanıtlamış olan Tunceli, kabak tatlısının en iyi yapıldığı şehir olarak bilinir. Kabak, toz şeker ve şerbetle pratik bir şekilde hazırlanıyor.

Dersim Kömbesi

Pargaç veya gömme olarak da bilinin bu lezzetin yapımında margarin, tereyağı, süt ve un kullanılır. Pişirme işlemi de fırınlarda yapılır.

8. Bitlis
Bir gün yolunuz Bitlis’e düşerse damağınıza lezzet katacak yemeklerin tadına bakabilir ve kendinize mide şöleni yaşatabilirsiniz.

Büryan

Büryan kebabı keçi etinin özel kuyular sayesinde sabırla pişirilmesiyle hazırlanır. Büryan kebabı tamamen suyun buharında pişiriliyor.

Ciğer Taplaması

Bitlis’e özgü olan bu lezzetin yapımında koyun ciğeri, ince bulgur, çeşitli baharatlar ve olmazsa olmaz tereyağı kullanılıyor.

Halise Yemeği

Düğün ve bayramların vazgeçilmezi olan halise yemeği evlerde dövme, tavuk ve kuzu eti kullanılarak bakır kaplar sayesinde pişirilir.

9. Malatya
Kendisine hayran bırakacak lezzetleri bünyesinde barındıran Malatya mutfağında yok yok. El açması böreklerden ev yapımı yağlı ekmeklere, dolmalardan kayısıya birbirinden lezzetli yiyecekler sizi bekliyor.

Banık

Bulgurlu köfte olarak da bilinen bu lezzetin yapımında iki çeşit kıyma ve iki çeşit bulgur kullanılıyor. İçinde kullanılan malzemeler bile insanın canının çekmesine yetiyor.

Kara Çorba

İçeriği aşure kadar zengin olan kara çorba birçok hastalığa birebir. Sadece Malatya’da yetişen kara nohuttan yapılan bu çorbanın besin değeri de oldukça yüksek.

Analı Kızlı

İçli köfteye benzer şekilde hazırlanan büyük parçaların yanına kızı olarak kabul edilen küçük bulgur topakları da eklenince ortaya tek tabakta doyup masadan kalkacağınız bir lezzet çıkıyor.

10. Bingöl
Bingöl’ün birçok lezzeti yörede yetişen ürünlere dayandığı için genellikle içerisinde süt, ayran, bulgur, çökelek, et ve birçok bitki bulunuyor.

Ayran Çorbası

Un ve yumurta sarısı, içerisinde ayran bulunan geniş bir tencereye dökülür ve güzelce karıştırılır. Kaynayana kadar karıştırıldıktan sonra nohut ilave edilir ve çorba servise hazır hale gelir.

Sorina Pel

Pişirilerek hazırlanan yufkalar dürüldükten sonra belli aralıklarla kesilir. Bu parçaları yan yana özenle dizildikten sonra üzerinde sarımsaklı yoğurt gezdirilir. Son olarak kızgın tereyağı da eklenince ortaya hoş bir lezzet çıkar.

Mastuva

Pirinçler güzelce yıkandıktan sonra ayranla beraber bir tencereye koyulur. Kaynayana kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Kaynadıktan sonra karıştırma işlemi bırakılır ve katı hale gelene kadar pişirilmeye devam edilir. 

11. Hakkâri
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hakkâri, mutfak konusunda da köklü bir yapıya sahip. Kentte et yemeklerinin yanı sıra çorbalar da olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Maşin Çorbası

Yapımında bol miktarda nohut ve buğday kullanılan maşin çorbasına genellikle iftar sofralarında rastlarsınız. Tok tutucu özelliğini de unutmamak gerek.

Parmak Kebabı

Soyulan patlıcan ve patatesler parmak şeklinde doğranır. Yağda kızartıldıktan sonra altta patatesler olacak şekilde fırın kebabının yanına dizilir. Mutlaka deneyimlenmesi gereken bu lezzeti aklınıza yazın.

Cimilig

Tandır ekmeği parça parça doğrandıktan sonra kaynatılan pekmez ve yağın içerisine koyulur. Güzelce karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servis edilir.