Alanya Gezi Notları

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki, bu yazı kişisel deneyimlerden yola çıkarak yazılmıştır, o yüzden çoğunlukla öznel bilgi içeriyor, özet ve nesnel bilgi için yazının son kısmına bakmanızı öneririm.

Bir hafta sonu yakın arkadaşımla, kız kıza iki günlük tatile gitme kararı aldık. Vaktimiz kısıtlı olduğu için bulunduğumuz şehre yani Konya’ya yakın bir yer olmasını istedik ve Alanya’da karar kıldık. Hemen biletleri aldık, oteli ayarladık. Bizi bekleyen sürprizlerden bir haber, dertlerden uzaklaşma hayaliyle yola çıktık. 5 saatlik bir yolculuk sonunda Alanya’ya ulaştık. Alanya’da kahvaltı için önerebileceğim öyle ahım şahım bir mekan bulamadık hatta öyle ki otelin kahvaltısından ne olabilir ki diyerek ilk gün dışarıda bir yer tercih ettik fakat bu tecrübe sonucunda ikinci gün otelin kahvaltısının daha iyi olduğuna kanaat getirdik. O yüzden tavsiyem kahvaltınızı otelinizde yapmanız.

Kahvaltıdan sonra Alanya Kalesine çıkmaya karar verdik. Kaleye girişte Müzekart geçerli. Kaleye ulaşımın iki yolu var biri teleferik diğeri otobüs, biz otobüsü tercih ettik. 4 numaralı otobüsle ulaşabilirsiniz. Küçük bir ilçe olmasından dolayı kişi başı 4₺ olan ulaşım fiyatı bana biraz fazla geldi.

 

Bu arada Alanya’yı genel olarak yürüyerek gezmeniz mümkün o yüzden boşuna otobüslere binmeyin bence böylelikle gereksiz harcama yapmamış olursunuz. Ayrıca şoförlere de bir şey sormayın, zira hiç yardımcı olmuyorlar ve bence kesinlikle iletişim eğitimi almaları gerekiyor. Hatta yalnızca şoförlerin değil Alanya esnafının da iletişim eğitimi alması gerekiyor. Şayet yabancı değilseniz size olan tavırları bir anda değişiyor. Güler yüz beklemek şöyle dursun teşekkür ettiğinizde “rica ederim” demekten bile acizler. Sanırım Alanya hakkında şu cümleyi kursam yanılmış sayılmam; doğal güzellikleri ile insanları arasında tam aksi bir durum söz konusu… Yani doğal güzellikleri görünce “iyi ki buradayım” derken, insanlarıyla muhatap olduğunuzda geldiğinize bin pişman olarak, dönüş vakti bir an önce gelsin istiyorsunuz. Genelleme yapmıyorum ama Halkla İlişkiler eğitimi almış biri olarak söylüyorum ki insanlar; medeniyetten, zarafetten çok uzaklar maalesef, açıkçası durum içler acısı.

Alanya’da beni etkileyen nadir şeylerden biri de Alanya Kalesi’nin büyüleyici manzarasıydı. O an iyi ki çıkmışız buraya dedim. Tavsiyem, kaleye sabahın erken saatlerinde çıkmanız çünkü öğlene doğru kalabalıklaşıyor hem gezmeniz hem de fotoğraf çekmeniz zorlaşıyor. Kaleden inerken teleferik kullandık ve o kadar keyifliydi ki kesinlikle tavsiye ediyorum, bilet fiyatı kişi başı 22₺.  Teleferikten sonra Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Damlataş mağarasını gezebilirsiniz. Mağaranın bu ismi almasının sebebi ise sarkıtlardan damlayan su damlalarıymış. Mağaranın astım hastalarına iyi geldiği söyleniyor hatta öyle ki doktor kontrolünde mağarada belli bir süre oturarak tedavi olan hastalar bile varmış. Mağara giriş ücreti ise öğrenciler için 3₺ tam 6₺.

Rotanıza mağaranın önünde, kalenin eteklerinde bulunan Damlataş Plajı ile devam edebilirsiniz. Damlataş Plajının hemen yanında ise Kleopatra Plajı bulunuyor. Bu plaj ismini burada yüzdüğü söylenen Mısır kraliçesi Kleopatra’dan almış. Her iki plajda da denize girebilir, güneşlenebilir, gün batımını seyredebilirsiniz. Bu arada güneş kreminizi sakın unutmayın:)

Alanya merkezde bulunan Alanya Arkeoloji Müzesini de gezmek isterseniz, Müzekartınız varsa giriş ücretsiz yoksa 5₺. Ayrıca dilerseniz tekne turlarına da katılabilirsiniz. Güneş battıktan sonra da Seyir Terasına çıkıp çayınızı, kahvenizi yudumlarken ışıklar içindeki Alanya’nın gece manzarasına şahit olabilirsiniz.

Alanya’da bizi en çok zor durumda bırakan bir diğer durum ise yemek yemekti. Türk mutfağına dair bir şey bulmak pek mümkün değil. Tercihinizi bir pizzacıdan yana kullanarak günü kurtarabilirsiniz. Bir şeyler içmek için ise memnun kaldığımız bir mekân olarak Yemen Kahvesi’ni tavsiye ederim. Son olarak hediyelik eşya ya da magnet almak istiyorsanız otogar civarındaki dükkânlara göz atmanızı tavsiye ederim aksi takdirde Alanya çarşısından 2 katına almak durumunda kalırsınız. Yazıda bahsetmediğim diğer yerler hakkında detaylı bilgi için Alanya Belediyesi’nin web sitesini incelemenizi öneririm. Keyifli seyahatler.

Alanya’da Gezilecek Yerler

  • Alanya Arkeoloji Müzesi
  • Alanya Kalesi
  • Kızılkule
  • Liman surları
  • Tersane
  • Eski Alanya Evleri
  • Aya Yorgi Kilisesi
  • İncekum Plajı
  • Damlataş Plajı
  • Kleopatra Plajı
  • Damlataş Mağarası
  • Dim Mağarası
  • Korsanlar Mağarası
  • Fosforlu Mağara
  • Süleymaniye Camisi