Ege’nin Birbirinden Güzel Köyleri

Türkiye’de uzun bir tatil yapmak ya da kısa süreliğine kafa dağıtmak isteyenlerin ilk tercihleri Ege köylerinden oluyor. Denizinden iklimine, doğal güzelliklerinden antik yapılarına kadar Ege köyleri tüm dünyaya namını duyurmayı başardı. Karmaşık tatil bölgelerinden sıkılanlar unutulmaz bir tecrübe yaşamanız için Ege’nin birbirinden güzel köyleri sizlere kapılarını açıyor.

İşte Ege’nin en güzel köyleri turu ile de görebileceğiniz şirin yerleşim yerleri karşınızda:

1. Şirince, İzmir
Şirince Köyü
Birçoğunuzun görmese bile adını duyduğu Şirince, hatırlayacağınız gibi Maya takvimine göre 2012’de kıyametin kopmasından etkilenmeyecek tek yerleşim yeriydi. Bundan dolayı her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. Şirince’ye gelince yapılacaklar listenizin başına şarap tadımını eklemeyi unutmayın. Ayrıca köyün sokaklarında bulunan el yapımı objeler, reçeller, şifalı otlar köyü adeta bir pazar havasına sokuyor. Gezipero Çeşme Alaçatı turu ile Şirince’yi dilediğinizce gezebilirsiniz.

2. Bozüyük Köyü, Muğla

Gerçek bir köy hayatı yaşamak isteyenlerin vazgeçilmezi olan Bozüyük Köyü, nesiller boyunca el değmemiş yapısını korumaya devam ediyor. Yerel halkın sıcak kanlılığı ve misafirperverliği sayesinde iyi ki buraya gelmişim diyorsunuz. Yoğun dönemlerde kalacak yer sıkıntısı çekmemek için planınızı erken yapmanızda fayda var.

3. Bademli Köyü, İzmir
İzmir’in Dikili ilçesine neredeyse yürüme mesafesinde olan köy o kadar sade ve doğal bir manzaraya sahip ki iç huzuru bulmamak mümkün değil. Köyün tamamen sahil şeridi boyunca kurulmuş olması tüm gün denizle haşır neşir olabileceğiniz anlamına geliyor. Ege mutfağının eşsiz lezzetlerini de bu manzaranın tadını çıkararak deneyimleyebilirsiniz.

4. Adatepe Köyü, Çanakkale

Sadece Adatepe Köyü’nün içinde bulunan taş evlerin mimarisini anlatmak bile saatler sürebilir. Ege’deki birbirinden güzel köylerden bahsedip Adatepe’den söz etmemek doğru olmaz. Her yerinden tarih fışkıran ve aynı zamanda doğal güzelliklerinden de asla taviz vermeyen Adatepe Köyü, yurt içi ve yurt dışından gelen birçok ziyaretçiyi ağırlıyor.

5. Kapıkırı Köyü, Muğla

Bafa Gölü’nün yanında bulunan Kapıkırı Köyü, birçok doğal mirasa ev sahipliği yapıyor. Eski adı Yunan tanrıçası Heraklia olan köy ziyaretçilere sabahın ilk ışıklarıyla sıra dışı bir manzaranın fotoğrafını çekme imkânı sunuyor. Ayrıca Bafa Gölü’nün etrafı kamp ve çadır hayatını sevenler için de biçilmiş kaftan.

6. Tahtakuşlar Köyü, Balıkesir
Balıkesir’in en ilginç köylerinden biri olan Tahtakuşlar, kimilerine göre bir Şaman köyü kimilerine göre ise bir Alevi köyü. Ayrıca Anadolu’daki köyler arasında ilk Tahtakuşlar Köyü’ne etnografya müzesi açılıyor. Büyük sanatçı Tuncel Kurtiz de vasiyetinde bu köye gömülmek istediğini belirtiyor fakat bu isteği gerçekleşmiyor.

7. Gevenes (Çaybükü) Köyü, Muğla

Birçoğumuzun meşhur ormancı türküsünü bildiğini ya da dinlediğini düşünürsek, türküde geçen olayların tamamı bu köyde yaşanıyor. Yine türkünün içerisinde yer alan Belen Kahvesi köy meydanında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Kısa süreliğine bile gelseniz Gevenes Köyü’nün temiz doğasının tadını çıkarabilirsiniz.

8. Birgi Köyü, İzmir

Tarihin en güçlü beyliklerinden biri olan Aydınoğulları’nın başkentliğini yapan Birgi Köyü, İzmir’in Ödemiş ilçesine yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alıyor. Derin bir tarihe ev sahipliği yapan köyde taş evlerin yanı sıra taş döşeli dar sokaklar bulunuyor. Küçük bir köy olmasına rağmen uzun yıllar boyunca koruduğu tarihi yapısı sayesinde dikkat çekiyor.

9. Doğanbey Köyü, Aydın

Mütevazi, sade ve doğal insanlarıyla Doğanbey Köyü, kendi kendine yetebilme özelliğiyle ekolojik bir köy olarak karşımıza çıkıyor. Adeta zamanın durduğu Doğanbey Köyü sessizliğe, basit yaşama ve sakinliğe hasret kalanlar için inziva köşesi sayılabilir. Tepelerden akıp gelen içilebilir kaynak suyundan tutun da delta ve deniz manzarasına kadar birçok güzelliği bünyesinde barındırıyor. 

10. Geyre Köyü, Aydın

Dünyaca bilinen adını Yunan aşk tanrıçası Aphrodiasias’tan alan Geyre Köyü birbirinden farklı özelliklere sahip. Köyün içinde bulunan açık hava müzesinin yanı sıra antik dönemden kalan kültürel mirasları da inceleyebilirsiniz. Anlatılan efsanelere göre köyün doğal güzelliğinden büyülendikleri için Yunan tanrıları burayı sıklıkla ziyaret ederlermiş.

11. Sığacık Köyü, İzmir

Seferihisar’ın kıyılarında bulunan bu şirin balıkçı köyü aynı zamanda da Türkiye’nin “sakin şehir” unvanını alan ilk yerleşim yeri. Köyü gezerken birçok noktada sakin şehri betimleyen salyangoz çizimlerini göreceksiniz. Ziyaretinizde Sığacık Kalesi’ne ve etrafını çevreleyen dar sokaklara mutlaka uğrayın.

12. Yeniçarohori (Küçükköy), Balıkesir

Zaman içerisinde hem Rum hem de Boşnaklara ev sahipliği yapan köy günümüzde sanatçı atölyeleriyle dikkat çekiyor. Rumların yaşadığı dönemden beri asıl adı Yeniçeri olan köy zamanla Yeniçarohori’ye dönüşmüş ve Küçükköy olarak son halini almış. Ekonomik şartlardan dolayı neredeyse tamamen terkedilen köye Ege sevdalıları ve sanatçılar sahip çıkmış.

13. Behramkale Köyü, Çanakkale
 


Binlerce yılı aşkın Assos antik kentinin kalıntılarının yer aldığı Behramkale Köyü, romantik yapısıyla herkesin ilgi odağı olmuş durumda. Köyün konumu denize dönük olmasına rağmen yerleşim yerleri tam tersi yönde kurulmuş. Sadece 150 hanenin olduğu bu köy yaklaşık 30 senedir sit alanı olarak korunuyor ve taş mimariye zarar gelmemesi için restore ediliyor.

14. Kuyucular Köyü, Aydın

Aydın’da bulunan Kuyucular Köyü mutlaka görülmesi gereken köyler arasında yer alıyor. Köyün içerisinde gezilecek ve fotoğrafı çekilecek birçok doğal güzellik ve tarihi yapı bulunuyor. Ailecek veya arkadaşlarınızla doğa turizmi yapmak için sabırsızlanıyorsanız Kuyucular Köyü’nü detaylı araştırıp gezi planını hazırlayabilirsiniz.

15. Mordoğan, İzmir


Karaburun yolunda bulunan Mordoğan, birbirinden güzel üç plajı, her mevsim farklı görsele sahip doğası ve zengin tarihiyle ziyaretçilerine yeryüzündeki cenneti vadediyor. Mordoğan’a gelirken yanınızda olta getirmeyi unutmayın. Tuttuğunuz balıkları orada bulunan restoranlarda pişirterek yöresel lezzetlerle beraber yiyebilirsiniz.

16. Kayaköy, Muğla

Fethiye ilçesinde bulunan ve günümüzde oldukça popüler olan Kayaköy, beş bin yıllık bir tarihe sahip. 20. yüzyılda yaklaşık on beş bin kişinin yaşadığı köy dönemin ticaret merkezlerinden birisiymiş. Şu anda pek çok yapı zarar görmüş olsa bile bünyesinde hala iki kilise, dokuz şapel, hastane ve okullar, kütüphane ve zanaat atölyeleri bulunduruyor.

17. Mazıköy, Muğla  
 

Mazıköy, tahrip edilmemiş doğal güzelliğinin yanı sıra dünyanın en hareketli ve kalabalık tatil bölgelerinden biri olan Bodrum’un içinde yer almasına rağmen nispet yapar gibi sakin bir atmosfere sahip. Buraya geldiğinizde çam ve zeytin ağaçlarının arasından süzülen tatlı rüzgârlarla birlikte denizin tertemiz suyuna girmek çok farklı hissettirecek.  

18. Barbaros Köyü, İzmir

Görsel: Biz Evde Yokuz
Denizden biraz uzak olduğu için adı çok duyulmamış olan Barbaros Köyü, girişindeki anıtla ziyaretçilerini etkiliyor. Bu anıtta Çanakkale Savaşı’nda şehit olan 36 insanın isimleri bulunuyor. Ayrıca neredeyse tamamen Yörüklerin yaşadığı köy kendine has doğasıyla birçok televizyon dizisinin çekimlerinde de doğal bir set görevi görüyor.

19. Germiyan Köyü, İzmir

Çeşme’de bulunan Germiyan Köyü beyaz evleri ve bu evlerin duvarlarındaki desenlerle ziyaretçilerin gözünü kamaştırıyor. Türkiye’de “slow food” unvanına sahip tek köy olması Germiyan Köyü’nü özel yapan sebeplerin başında yer alıyor. Germiyan Köyü, tarımsal faaliyetlerde çevreye zararlı yöntemleri bırakıp geleneksel ve çevre dostu tarıma dönüş yapmış.

20. Ildır Köyü, İzmir

Ildır Köyü’nde yerleşik hayat Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. Sit alanı olarak korunan köyün bünyesinde Erythrai Anti Kenti bulunuyor. Platon, zamanında dünyada en güzel gün batımının buradan izlenebileceğini belirtmiş. Uzun yıllar kendi halinde olan köyde Fatma Gül’ün Suçu Ne? dizisi çekilince köy bir anda ünlendi ve ziyaretçi akınına uğramaya başladı.