Enerjisi Bitmeyen Şehir: Bursa

3 milyon nüfusu olan ve Marmara Bölgesi’nde yer alan, Osmanlı gibi büyük bir devletin uzun yıllar boyunca başkenti olma unvanını taşıyan, kestanesiyle ünlü, yeşilin ve zengin tarihin sentezi olan, ziyaretçilerini her mevsim içtenlikle karşılayan Bursa; gezmekle, öğrenmekle günlerinizi geçirebileceğiniz ve soluduğunuz mis gibi havayla ruhunuzu dolduracağınız, dinginleşebileceğiniz ferah bir şehir. Gelin hep birlikte bu güzel şehrin büyüleyici atmosferinde bir zaman yolculuğuna çıkalım!

Gezilecek Yerler

Osmanlı Devleti’nin zamanında fethettiği güzel Bursa, sizin de kalbinizi fethedecek tarihi ve görkemli camileriyle, tarihin ışığında yükselen yapılarıyla bizlere görsel bir şölen yaşatıyor. Geziniz sırasında kendinizi bir sonraki Bursa gezisini planlamak için uygun tarihleri ararken bulabilirsiniz.

Ulu Camii: Niğbolu Muharebesi’nin ardından Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı” dediği Ulu Camii şehrin en önemli, görkemli sembollerinden biri ve ilk etapta gidilecekler listesinin başında yer alıyor.

Yeşil Türbe: Çelebi Mehmed’in Osmanlı Devleti’nin düşmana karşı yıkılmadığının sembolü olarak inşa edilen Yeşil Türbe, Şehrin her yerinden rahatlıkla görülebiliyor.

Koza Han ve İpek Han: Şehrin merkezinde yer alan ve Bursa’nın tekstil merkezi haline gelmesine neden olmuş Koza Han ve İpek Han; kumaş, gümüş takılar ve tekstil ürünlerinin yer aldığı, alışveriş yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız büyük çarşılardan sadece birkaçı.



Hünkar Köşkü: Padişah Abdülmecid için av köşkü olarak inşa edilen Hünkar Köşkü, Bursa’ya geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de burada konaklamış olması sebebiyle düzenlenen Atatürk Odası’yla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Muradiye Külliyesi: Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi, günümüzde engelli tesisi ve kanser tanı merkezi olarak kullanılıyor. Duvarlarındaki çeşitli çini motiflerini inceleyebilir, bahçesinde dinlenebilirsiniz.

Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri: Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasındaki bu türbeler, kubbeleriyle ve girişte bulunan 4 adet sütunuyla Tophane semtinde yer alıyor.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi: Bursa’nın fethinin 3 boyutlu panoramik fotoğraflarla anlatıldığı Bursa Panorama Müzesi 1326 Bursa Fetih Müzesi, dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olarak kısa zamanda ilgi odağı. Müze, Bursa’nın Beylikten Cihan Devletine uzanan yolculuğunu anlatıyor. Müzede, Bursa’da medfun bulunan 6 Osmanlı Padişahının ve onların zamanındaki sosyal hayatı anlatan 16 adet tablo yer alıyor. Bursa'ya yolu dişen herkesin bu müzeyi ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yapılacak Aktiviteler

Estetik ve tarihi atmosferi bir arada yaşayacağınız Bursa, benzersiz, göz alıcı birçok yere sahip. Tüm bu tarihi, kutsal özellikler sayesinde de yıl içinde birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor.



Müze gezmek istiyorsanız Bursa Şehir Müzesi, Çekirge Caddesi’nde yer alan Atatürk Müzesi ve UNESCO’nun Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Karagöz Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Bursa Bilim Merkezi gibi yerleri gezin.
Şehir turunuzu bitirip gürültüden biraz olsun uzaklaşmak isterseniz Bursa’ya yakınlığıyla bilinen Misi Köyü’ne uğrayıp dere kenarındaki çay bahçelerinde yorgunluğunuzu atın.
Kış turizminin kalbinin attığı, kış sporlarına ev sahipliği yapan Uludağ, Saitabat Şelalesi, Uluabat Gölü, Oylat Mağarası, Bursa Hayvanat Bahçesi’nin hemen yanında yer alan Soğanlı Botanik Parkı gibi Bursa’nın yeşilliğinde huzur bulacağınız ve her ayrıntısına hayran kalacağınız, doğal güzellikleri görün.
Bursa’ya 1,5 saatlik mesafede bulunan kışı ve yazı ayrı güzel yaşayan ilçelerinden biri olan Mudanya’ya yazın yolunuz düştüyse denize girin ya da sahil turu yapıp güneşin batışını izleyin veya iskeledeki sıralı mekanlarda zaman geçirin.

Yeme İçme



Kestane denince hemen aklımıza gelen Bursa’dan kestane şekeri yemeden dönerseniz büyük bir pişmanlık yaşayabilirsiniz, bizden söylemesi. Kayhan Çarşı’nda yer alan tarihi Bursa Kebapçı İskender de ünlü lezzetleri yerinde yemek için tercih etmeniz gereken köklü bir restoran. Köşede 40 kişilik küçük bir mavi dükkan olmasına rağmen ünü kilometreleri aşıyor. Şanslı gününüzdeyseniz kapıdaki kuyruğun az olduğu bir zamanda masanızı kapabilirsiniz. Değilseniz de üzülmeyin, şehir içinde başka şubeleri de bulunmakta. Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil Usta, Kebapçı Tamer de tercihinizden memnun kalacağınız yerlerden. Gezinize doyurucu bir kahvaltıyla başlamayı seçiyorsanız da Zevki Safa’da dağ havası alarak veya Dobruca Park’ta şelale manzarası eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz. Gezerken acıktığınızı hissediyorsanız Koza Han’da simit ve çay ikilisiyle mola verebilirsiniz. Balık restoranları da Mudanya’da göze çarpan, maviliklerin ve temiz havanın birleştiği yerler. Cafeler Caddesi de dostlarınızla vakit geçirmek için boydan boya şirin kafeler ile dolu.

Cumalıkızık

Bursa’nın en iyi korunmuş köyü olan Cumalıkızık, yöresel mimarisi ve yaşayan halkı ile kırsal yaşantısını günümüze kadar taşımıştır. Kızıklar aşiretinin adını taşıyan köyde Cuma namazları kılındığı için Cumalıkızık adını almıştır.

Konaklama

Tur rotanızı tam anlamıyla gerçekleştirmek için yolda zaman kaybetmek istemiyorsanız, konaklama olarak Nilüfer ve Osmangazi’yi, Ulu Camii etrafını tercih edebilirsiniz. Ramada Nilüfer Bursa, Hilton Hotel, Clowne Plaza, Kavala Hotel şehrin popüler konaklama seçeneklerinden. Tercihlerinize uygun olabilecek çok sayıda termal otel de mevcut. Fiyatlarsa 200 TL’den başlayıp konaklama ihtiyaçlarınıza göre değişim gösteriyor. Otelde yerinizi ayırtmadan önce konaklama ve ulaşımı çok daha kolay hale getiren. Gezipero’nun düzenlediği Bursa turlarına bakmanızı öneriyoruz. Konaklama, ulaşım vb. detaylar ile uğraşmak istemiyorsanız, Gezipero Bursa Çanakkale turları araştırması yapabilirsiniz.

Alışveriş

Önceden de bahsettiğimiz gibi Bursa kumaş üzerinde oldukça geniş yelpazeye sahip bir tekstil başkenti. Bu nedenle birbirinden kaliteli kumaşlar, kıyafetler almak için en uygun yerdesiniz. Koza Han ve İpek Han, şallar, fularlar, perakende ipekçilerle dolu birer alışveriş cenneti. Alışveriş esnasında sizi şehrin o tarihi büyüsünden de ayırmamalarıyla kendilerini bir kez daha sevdiriyorlar. Sadece otantik değil birçok da günümüz alışveriş merkezine ev sahipliği yapan Bursa’da buluşmaların gerçekleştiği merkez olan mimarisiyle göze çarpan Zafer Plaza, Korupark Alışveriş Merkezi, PodyumPark Yaşam ve Eğlence Merkezi, Nilüfer semtinde yer alan Özdilek Park gibi birçok modern yapı da bulunuyor. Kestane şekerinde yerel bir marka olan ünlü Kafkas’ı da ziyaret etmeden şehirden ayrılmayı düşünmeyin. İster kendinize, ister sevdiklerinize alacağınız birçok enfes çeşit mevcut. El dokuması havlularıyla da dünya pazarında yer alan Bursa’da peştamallar alabileceğiniz köklü kuruluş tarihiyle Peştamalcı Levent de orijinal bir alışveriş seçeneği olabilir.

Ulaşım

Bursa’ya karayolu veya deniz yoluyla ulaşmanız mümkün. İşte alternatifler:

Kara yolu: Efetur, Pamukkale, Metro, Nilüfer Turizm, Uludağ gibi otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz.

Deniz yolu: İstanbul’dan Bursa’nın ilçesi Mudanya’ya giden feribotlar aracılığıyla da rahat ve trafik derdi olmadan bir yolculuk geçirebilirsiniz.

Çıkış noktanız neresi olursa olsun muhteşem bir tarih sizi bekliyor. Şehre vardığınızda gözünüz Bursa’nın büyüleyici güzelliğinden başka bir şeyi görmeyecek.