Eskişehir Gezi Rehberi

Türkiye’nin en yaşanabilir şehirler listesine adını ilk sıralarda yazdırmayı başaran Eskişehir, Anadolu’nun tarihi mirasının ve doğal güzelliklerinin modernlik ile buluştuğu saklı cennetlerinden. Tarih boyunca Friglerden Lidyalılara, Perslerden Romalılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, günümüzde yoğun öğrenci nüfusuyla ruhunu genç ve dinamik tutmayı başarmış. Yunus Emre’nin ve Nasreddin Hoca’nın diyarı Eskişehir’in her köşesinde keşfedilecek bir yer ve tadılacak envaiçeşit lezzet mevcut.

Gezilecek Yerler

Eskişehir Sazova Parkı

Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir tarihinin 300 yıllık geçmişine tanıklık eden Odunpazarı, tarihi dokunun bozulmadan korunduğu ahşap süslemeli ve cumbalı evleriyle UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmış ve böylelikle de dünya çapında bir üne kavuşmuş. Safranbolu ve Beypazarı’ndaki emsallerini aratmayacak, geleneksel Anadolu Türk mimarisinin günümüze kadar ulaşmış en güzel örneklerinden olan bu 300 yıllık evlerin arasında gezinirken kendinizi bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz. 

İçerisinde bulunan döneme özgü camii, külliye, çeşme ve kervansarayların haricinde Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesine de ev sahipliği yapan Odunpazarı bölgesi Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehirde bulunan bir diğer önemli müze ise eserlerin bizzat Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve öğrencileri tarafından yapıldığı, 2013’te açılan Türkiye’nin ilk balmumu müzesi.

Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi
Belediye başkanının Londra’daki Madam Tussaud Müzesi’ni ziyaretinden sonra Eskişehir’e de bir tane kazandırmaya karar verdikten sonra açtığı müzede Mustafa Kemal Atatürk ve ailesinden Türk siyasi liderlerine; Eskişehirsporlu futbolculardan sanatçılar ve bilim insanlarına kadar pek çok farklı sektörde ün yapmış kişinin balmumu heykeli sergileniyor. 

Eskişehir Gezi Rehberi

Şehri gezerken yorulursanız 400 bin metrekarelik alanıyla Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı’nda mola verebilir, parkın içerisinde bulunan nostaljik Alman yapımı trenle panoramik bir tur yapabilir ya da Masal Şatosu’nu keşfe çıkabilirsiniz. Eğer ki zamanın Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in arzusuyla 129 günde 23 yetenekli mühendisin zor koşullar altındaki çalışmalarıyla yaptığı, hala çalışır durumdaki Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’i görmek isterseniz, TÜLOMSAŞ Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. 

Eskişehir Gezi Rehberi

Şehrin biraz dışına çıkma düşünceniz varsa şayet rotanızı Nasreddin Hoca’nın doğduğu ve dünyanın merkezidir dediği Sivrihisar’a çevirebilirsiniz. Nasreddin Hoca’nın heykelleriyle dolu bu ilçede 1274 yılında yapılmış ve 2016 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmış Ulu Camii, 1881’de inşa edilmiş Ermeni Kilisesi ve saat başı öten 1899 yılından kalma saat kulesini görebilirsiniz.

Yapılacak Aktiviteler

Tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve kültürel zenginliğiyle Eskişehir ziyaretçilerine çok sayıda aktivite imkanı sunuyor. Eskişehirlilerin açık havada dinlenmek, boş zamanlarını değerlendirmek ve sosyalleşmek için  en çok tercih ettikleri yerler ise Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi. 

 

İsterseniz çayın kenarındaki yeşil alanlarda oturup soluklanabilir ya da gondollardan birine binip turlayabilir, ardından Adalar bölgesindeki kafelerde Eskişehir lezzetlerini tadabilirsiniz. Botanik merakınız varsa ilk uğramanız gereken yer olan Anadolu Üniversitesi kampüsü içerisinde bulunan Japon bahçesi, özellikle ilkbaharda açan Japon Kiraz’ı olarak da bilinen Sakura ağaçlarıyla sizi kendine hayran bırakacak. Olur da şehre sıcak bir yaz gününde gelirseniz, kendinizi Kentpark’ta bulunan yapay denizin masmavi sularına atıp serinleyebilir ve incecik kumlarında doyasıya güneşlenebilirsiniz.

Yeme İçme

Eskişehir Gezi Rehberi

Çibörek
Balkan ve Kafkas göçmenlerinin lezzetli tariflerinin Anadolu’nun eşsiz yemek kültürü ile harmanlanması ile zenginleşmiş Eskişehir mutfağının olmazsa olmazları, çibörek, balaban ve met helvası. Yarım ay şeklinde kızartılmış çıtır çıtır hamuru ve içindeki soğanlı kıymalı harcıyla adeta “Tatar hamursuz doymaz.” sözünü doğrulayan çiböreği, şehrin en ünlü restoranlarından olan Papağan Çibörek Evi’nde deneyebilirsiniz.

Et severlerdenseniz, kemik suyuyla ıslatılmış yoğurtlu pidelerin üzerine domates sosu ve tereyağı eklenerek servis edilen balaban köfteyi denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Sunumuyla biraz iskender döneri andıran bu yemeği şehrin en popüler mekanlarından çarşıda bulunan Boolköfte Köftecisi’nde yiyebileceğiniz gibi Eskişehir’deki hemen hemen her restoranın menüsünde de görebilirsiniz. 

Canınız tatlı çektiğinde şehrin simgesi haline gelen yapımı oldukça zor ancak tadı bir o kadar güzel olan met helvasından tadabilir ve hatta dönerken sevdiklerinize götürebilmek için paketler halinde de satın alabilirsiniz.

Eskişehir Gezi Rehberi

Yeme içmeden bahsedip de Kalabak Suyu’ndan bahsetmemek olmaz. Atatürk’ün Eskişehir’i bir ziyareti esnasında kendisine ikram edilen suyu beğenmemesi üzerine şehre daha lezzetli bir su getirilmesi için verdiği talimatla 1936 yılında Türkmen Dağı’ndan getirilen Kalabak Suyu şehrin en meşhur özelliği. Eskişehir’e kadar gitmişken bu lezzetli suyu da tadabilirsiniz.

Alışveriş
Öğrenci nüfusunun yoğunluğundan olsa gerek yaşamın çok da pahalı olmadığı Eskişehir’de her bütçeye göre alışveriş fırsatı var. Şehrin en popüler AVM’leri Espark, Neo Plus ve Kanatlı Alışveriş Merkezleri. Öte yandan çarşı alışverişi sevenlerin en çok tercih ettikleri yerler arasında ilk sırada Taşbaşı, Hamamyolu Caddesi ve İki Eylül Caddesi geliyor. Kıyafetten gıdaya pek çok ürünü bulabileceğiniz bu bölgeye merkezden yürüyerek varabilir veya tramvayla da ulaşabilirsiniz. Eskişehir’in sembolü haline gelmiş olan lületaşından hediyelikler, el yapımı cam eşyalar yada dokuma halı gibi geleneksel ürünler almak için yönünüzü Çukur Çarşı, Atlıhan Çarşı, Arasta Çarşı ve Kurşunlu Külliyesi’ne çevirmelisiniz. Daha hesaplı ürünler de genellikle Eskişehir’lilerin ÇARPA dediği Çarşamba Pazarı’nda bulunuyor.

Öğrenci dostu kent Eskişehir, her zevke hitap eden çok sayıda bar ve gece kulübüyle gece hayatı oldukça hareketli ve eğlenceli geçiyor. En çok tercih edilen gece kulüplerinden olan 222 ve Gate 26 gibi diğer mekanların geneli İsmet İnönü Caddesi’nde yer alıyor. Eskiden sebze ve meyve haliyken belediye tarafından restore edilip dönüştürülen Haller Gençlik Merkezi, içerisindeki çok sayıda kafe ve bar ile İsmet İnönü Caddesi’ndeki gece kulüplerine göre daha sakin alternatifler vadediyor. Biraz nostalji isteyenler soluğu Odunpazarı’nda bulunan şehrin en eski meyhanelerinden olan ve 1936 yılından bu yana hizmet veren Kör Kamil’de alabilir. Ayrıca Eskişehir yılın 12 ayı boyunca da festivallerden konserlere kadar sayısız yerli ve yabancı etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Ulaşım
Eskişehir konumu itibariyle özellikle demir yolu ulaşımında oldukça önemli bir yere sahip. Nitekim birçok yolcu ve yük treni hergün Eskişehir Tren İstasyonu’na uğruyor. Adeta bir aktarma merkezi haline gelmiş olan şehre Ankara, İstanbul ve Konya’dan hızlı trenle ulaşmak mümkün. Üstelik tren garı şehir merkezinde bulunduğundan aktarma bekleyen yolcular da Eskişehir’de vakit geçirip yolculuklarına devam etme şansına sahip. Kara yolu tercih edecek olanlar da Türkiye’nin her yerinden Eskişehir’e direkt ulaştıran otobüs seferlerini araştırabilir.

Eskişehir Odunpazarı Günübirlik Turlarımızı buradan inceleyebilirsiniz.