Lezzetli Seyahatler: Hatay ve Gaziantep

Türk mutfağı bünyesinde yüzlerce çeşit lezzet barındırıyor ama Türk mutfağı denilince akla ilk olarak Hatay ve Gaziantep’e özgü birbirinden güzel yiyecekler geliyor.  Bu lezzetlerin ünü ülke dışına taşarak tüm dünyada bilinir hale geldi. Hatta aralarında öyle lezzetler var ki dünyanın en ünlü gurmeleri sırf bu lezzetleri denemek için Türkiye’ye geliyor.

 

Lezzetli Seyahatler: Hatay ve Gaziantep

Gaziantep Yeme İçme Rehberi

Türkiye’de gastronomi alanında tacı yıllardır gururla taşıyan Gaziantep mutfağı, her öğünde damak tadınıza layık lezzetler sunuyor. Oldukça tarihsel yapıya sahip olan Gaziantep, geçmişini yemeklerine de yansıtmış durumda. Gelin şimdi bu eşsiz lezzetleri yakından tanıyalım.


Beyran Çorbası: Sadece adına bakacak olursanız yanılırsınız. Çünkü sipariş verdiğinizde önünüze bir çorba değil başlı başına bir ana yemek gelir. Her öğünde tüketebileceğiniz beyran çorbası kuzu eti ve sarımsağın muhteşem karışımından yapılıyor.

Cartlak Kebabı: Gaziantep mutfağından bahsedince aklınıza ilk başta cartlak kebabının gelmesi çok normal. Parçalar halinde ciğerler şişlere takılır ve mangalda bir güzel pişirilir. Restoranlarda genel olarak bulgur pilavı ve közlenmiş biberle sunulur.

Yuvalama: Gaziantep’in en meşhur çorbası sayılabilecek yuvalama, gelenekselleşmiş bir şekilde her bayramda evlerde yapılır. Pirinçler özenle dövüldükten sonra minik köfteler yapılır, içine et ve yoğurt da koyulduktan sonra ortaya parmak ısırtacak bir lezzet çıkar.

Alinazik: Belki daha önce herhangi bir restoranda alinazik yemiş olabilirsiniz ama en lezzetlisini yemek için Antep’te olmak gerekiyor. İnce kıyılmış etler, közlenmiş patlıcan ve sarımsaklı yoğurt bir araya gelince asıl adı “Ala Nazik” olan alinazik ortaya çıkıyor.

Firik Pilavı: Buğdayları tam büyümeden topluyorlar ve firik elde ediyorlar. Yediğiniz hiçbir pilav tadına benzemeyen firik pilavı, envaiçeşit baharatı da içinde barındırıyor. Şehrin kendine özgü acılı biber salçasıyla yapılan firik pilavı biraz acı olabilir ama Gaziantep’teyseniz acıya biraz katlanmanız gerek.

Küşleme: Her koyunun omurgasında 15 cm bulunan et yani küşleme kolay elde edilemediği için değeri de haliyle artıyor. Herhangi bir marine işlemi yapmadan istediğiniz baharatı atarak mangalda pişirebilirsiniz.


Muhammara: Halk ağzında genellikle acuka olarak bilinen acı sosun adı, anavatanı Antep’te muhammara olarak geçer. Domates, ceviz ve biber salçası kullanılarak hazırlanan eşsiz lezzet muhammara kahvaltılar için biçilmiş kaftan. 

Antep Baklavası: Şehrin birbirinden güzel yemeklerinden bahsettikten sonra adını duyunca bile canımızın çektiği tatlılardan bahsetmemek olmaz. Antep’e gittiğinizde tatlıyla aranız olmasa bile baklavayı yediğiniz zaman göreceksiniz, ne kadar çok yerseniz yiyin sizi rahatsız etmeyecek.

Katmer: Antep fıstığı, şeker ve kaymak fırınlandıktan sonra ortaya muhteşem bir lezzet şöleni çıkıyor. Genelde servis edilirken isteğe göre kaymak ve fıstık ilave edilir. Antep’e gitmişken elbette doya doya katmer yiyin ama biraz ağır olduğu için sabahları tüketmemekte fayda var.

Hatay Yeme İçme Rehberi

Tarih boyunca var olmuş birçok medeniyetten başta Osmanlı olmak üzere izler taşıyan Hatay mutfağı deyince akan sular duruyor. Daha hiçbir lezzetin adı geçmemesine rağmen aklınıza birçok yemek ve tatlı gelmiş olabilir. Hatta muhtemelen çevrenizde sırf bu lezzetleri tadabilmek için günübirlik Hatay’a gelen tanıdıklarınız bile olabilir. Hatay mutfağını bu kadar özel kılan neymiş yakından bakalım.

Lezzetli Seyahatler: Hatay ve Gaziantep

Tepsi Kebabı: Tepsi kebabına kısaca yağsız dana etinin satırla kıyılmasıdır diyebilir. İçerisine baharat, domates, biber, sarımsak da eklenince Hatay sofralarının baş tacı oluyor. Odun ateşinde pişirilen tepsi kebabı yemeniz gerekenler arasında ilk sırada yer alıyor.

İskenderun Döneri: Hatay’ın neredeyse her ilçesi kendine özgü bir mutfağa sahip olduğu için ortaya bu kadar farklı ve eşsiz lezzetin çıkması gayet normal. Ağızda dağılacak bir yufkanın içine döner koyulur ve kendine has sosu da eklenerek servis edilir.

Fellah Köftesi: Hatay’da restoranlara gittiğinizde köfte diye bir şey işitmeniz pek mümkün değil. Sadece fellah ya da et diyenleri duyabilirsiniz. Ana yemekten önce aperatif olarak sunulan fellah köftesi bulgur, maydanoz ve çeşitli baharatlarla yapılıyor.

Humus: Humus herkesin bildiği bir tat olabilir fakat daha önce hiç bu kadar güzelini yemediğinizden emin olabilirsiniz. Her bölgede farklı şekilde hazırlanan humus Hatay’da ana malzeme olarak sarımsak, zeytinyağı, limon ve nohuttan yapılır.

Kaytaz Böreği: Hatay’da aperatif bile yeseniz içinde et olmadığını düşünmek hata olur. Bazen hoşafla birlikte servis edilen kaytaz böreği, küçük yuvarlak hamurların içine kıyma, zeytinyağı, tereyağı, salça ve soğan koyularak yağlanmış fırın tepsisinde pişirilir.

Mütebbel: Et yemekleriyle ünlü olduğu kadar mezeleriyle de kendini ispat etmiş Hatay mutfağı mütebbel gibi lezzete sahip. Tahin, patlıcan, yoğurt ve sarımsakla hazırlanan mütebbeli her öğünde ekmek bana bana tüketebilirsiniz.

Şiş Börek Çorbası: Hamur, pirinç ve yoğurtla hazırlanan şiş börek çorbası Hatay’da şişperek olarak kullanılıyor. Uzaktan bakıldığında mantıyı andırıyor ama kıvamı dolayısıyla çorba olarak başlangıç yemeği diye sunuluyor.

Künefe: Bu zamana kadar Hatay künefesi diye yediklerinizi tamamen unutun. Bu kadar etli yiyecekten sonra muazzam bir şerbetli tatlı için hazır olun. Lezzetini kesinlikle yediğinizde anlayacaksınız ve ayrıca dilimlediğinizde peynirin uzayıp gidişinin de fotoğrafını çekmeyi ihmal etmeyin.