Türkiye’nin En Güzel Gölleri

Türkiye, doğal göller konusunda oldukça şanslı bir coğrafya. Bize düşense bu coğrafyanın olabildiğince tadını çıkarmak. Zamanı biraz olsun durdurabilmek, iş temposundan ve şehrin gürültüsünden uzaklaşabilmek adına göl kenarında tatil yapmak, şu aralar tam olarak aradığınız şey olabilir. Nefis manzaralar, ruhunuzu besleyecek aktiviteler ve bolca huzur… İşte karşınızda Türkiye’nin en güzel göllerinden kısa bir derleme:

1. Salda Gölü, Burdur

Göller bölgesinin en önemli temsilcilerinden biri olan Salda Gölü, Burdur sınırları içerisinde yer alıyor. Yeşilova ilçesine son derece yakın olan göl için sıklıkla “Türkiye’nin Maldivler’i” yakıştırması yapılıyor. Salda Gölü’nün öne çıkan bir diğer özelliği de derinlik ve temizlik açısından pek çok gölün önünde olması. Salada Gölü ne yazık ki son yıllarda baraj projesinden dolayı ciddi bir tehlike altında. Bu nedenle Salda Gölü’nün güzelliklerine tanıklık etmek için geç kalabilirsiniz. Berrak deniziyle ortaya ferahlatıcı bir görüntünün çıkmasına neden olan Salda Gölü’nde çamur banyosu yapabilir ya da manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Aynı zamanda bir krater gölü olan Salda, konum itibariyle Toros Dağları’nı selamlıyor. 

2. Van Gölü, Van

Türkiye’nin en büyük gölü olarak kabul gören Van Gölü, aynı zamanda sodalı yapısıyla da dikkat çekiyor. Hatta sodalı göller arasında dünyada birinci sırada kendine yer bulmuş durumda. Volkanik bir set gölü olan Van Gölü, Nemrut Dağı’nın patlamasıyla oluşmuş. Van halkı burayı gölden ziyade bir deniz olarak görüyor. Koca bir şehri çevreleyen gölün üstünde 4 ayrı ada bulunuyor. Özellikle Akdamar Adası turistik açıdan şehrin en popüler yerleri arasında gösteriliyor. Gölün üstündeki 4 adada da tarihi Ermeni kiliselerinin varlığı dikkat çekiyor. İnci kefalinin varlığından dolayı Van Gölü üzerinde balık tutabilir, rafting başta olmak üzere çeşitli su sporlarına dahil olabilirsiniz. Van Gölü’nün belli bölgeleri yüzmek için de oldukça ideal.

3. Abant Gölü, Bolu

Karadeniz Bölgesi’nde, Bolu’da yer alan Abant Gölü ile İstanbul arasında yaklaşık 275 km’lik bir sürüş mesafesi bulunuyor. Bu nedenle Abant Gölü hafta sonları İstanbul’da yaşayanlar için cazip bir kaçış noktası olarak değerlendiriliyor. Aynı durum başkent Ankaralılar için de geçerli. Bolu Abant otelleri özellikle hafta sonları çok sayıda misafir ağırlıyor. Yaklaşık 30 yıldan bu yana tabiat parkı olarak hizmet veren bölge, gerek fauna gerekse de flora açısından oldukça zengin. Bu nedenle Abant Gölü ve çevresi yapılaşmaya karşı özenli bir biçimde korunuyor. Sakin ve huzurlu bir atmosfer arayanlar için son derece ideal bir yer olan Abant Gölü’nde bilhassa sonbahar mevsiminde çok özel bir manzara oluşuyor. Göl çevresinde bisiklet parkurlarını değerlendirebilir, göl kenarında uzanıp manzaranın tadını çıkarabilir ya da sevdiklerinizle beraber yürüyüşler yapabilirsiniz. Bölgede dönem dönem fayton gezileri de yapılıyor; ancak bu eğlencenin bir parçası olmanızı tavsiye etmiyoruz. Kayın ağaçlarının yoğun olduğu Abant Gölü, Bolu merkeze ise sadece 34 km uzaklıkta.

4. Çıldır Gölü, Ardahan
 

Çıldır Gölü, Kars ve Ardahan arasında yer alıyor. Kâğıt üzerinde Ardahan’ın bir parçası olarak yer alan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Van Gölü’nden sonraki en büyük ikinci gölü durumunda. Çok farklı balık türlerine ev sahipliği yapmasından dolayı bölgede balıkçılık faaliyetleri oldukça yoğun. Burada yaşayan halkın önemli bir bölümü, geçimini balıkçılıktan sağlıyor. Bu arada kış aylarında göl tamamen bir buz tabakasıyla kaplanıyor. Bu sayede de göl üzerinde paten yapmak sevilen bir aktivite haline dönüşmüş. Donmuş bir göl üstünde yürüme deneyimi sizi heyecanlandırıyorsa, kış aylarında Çıldır Gölü’ne mutlaka uğramalısınız.

5. Meke Krater Gölü, Konya

Konya sınırları içinde yer alan Meke Gölü, yaklaşık olarak 5 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucu ortaya çıkmış. Yerli ve yabancı turistlerin her daim ilgi gösterdiği göl, son yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da bu ilgi azalmadı. Meke Krater Gölü’ne kuşbakışı açıdan baktığınızda mavi gözü andıran bir figürle karşılaşabilirsiniz. Karapınar bölgesinde yer alan bu özel göl, ismini o civarda yaşayan kuşlardan alıyor.

6. Borçka Karagöl, Artvin

Artvin şehrinin en önemli güzelliklerinden biri olan Karagöl, bir renk cümbüşünü andırıyor. Farklı balık türleriyle bezenmiş olan göl, nefis manzaralar vadediyor. Özellikle güneşin batış saatlerinde ağaçların gölgesi suya düşer ve ortaya oldukça özel kareler çıkar. Bu saatlerde fotoğraf makinenizi yanınızdan eksik etmeyin. Şavşat’a sadece 25 km uzaklıkta olan Karagöl, hem fotoğraf meraklıları hem de kampçılar için ideal destinasyonlar arasında yer alıyor. Aslında Karagöl adıyla bilinen pek çok göl bulunsa da bunların içinde en popüleri Artvin’de yer alan bu göl. Göl kenarında uygun fiyata sandal kiralayabilir ve akvaryum balıklarının olduğu Karagöl’ün keyfini sürebilirsiniz.

7. Tuz Gölü, Konya

Yine Konya il sınırları içinde harika bir göl daha: Tuz Gölü! Başkent Ankara ile Aksaray’ın ortasında yer alan Tuz Gölü, yüz ölçüm itibariyle Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olarak biliniyor. Adından da anlaşılacağı üzere tuz ihtiyacının çok önemli bir bölümü bu gölden sağlanıyor. Kiremit kırmızısına çalan rengiyle görenleri büyüleyen Tuz Gölü’nde pek çok aktiviteye imza atabilirsiniz. Gölde yer alan minerallerden yola çıkılarak üretilen orijinal hediyelik eşyalar, gölün hemen girişindeki hediyelik eşya dükkanlarında satılıyor. Sevdiklerinize dönüşte heyecan verici bir hediye götürmek istiyorsanız, bu dükkanlara mutlaka uğrayın.  Bu arada Tuz Gölü, renginden dolayı göz sağlığını tehdit edebiliyor. Bu nedenle güneş gözlüğü olmadan gölde dolaşmamalısınız.

8. Nemrut Krater Gölü, Bitlis

Volkanik göl denildiği zaman akla gelen ilk göllerden biri olan Nemrut Krater Gölü, Bitlis şehrinde yer alıyor. Göl tam olarak Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alıyor. Burada biri soğuk ve tatlı, diğeri ise sıcak su barındıran iki ayrı gölden söz etmek mümkün. Özellikle suyunun tatlı olduğu gölde pek çok farklı balık türü yaşıyor. Özellikle bahar döneminde göl çevresinde çok sayıda yarışma ve festival düzenleniyor. Göl; krater gölleri açısından değerlendirildiğinde Türkiye’nin en büyüğü durumunda.

9. Eğirdir Gölü, Isparta

Tatlısu göllerinin en büyüğü olan Eğirdir Gölü,  Isparta içinde yer alıyor. Eğirdir Gölü aynı zamanda şehrin su ihtiyacına da önemli ölçüde yanıt veriyor. Gün içinde farklı farklı renklere bürünmesinden dolayı Eğirdir Gölü, “Yedi Renkli Göl” olarak tanımlanıyor.

Eğirdir Gölü’nün en önemli özelliği her mevsim bambaşka bir güzellik sunması. Buraya yılın hangi dönem gelirseniz gelin doğayla kucaklaşmanın o çok özel duygusunu tadabilirsiniz. Yemyeşil ağaçlarla kaplı ormanların gölgesinde yer alan Eğirdir Gölü Isparta’da, Göller Bölgesi olarak da bilinen yerde bulunuyor. Yaklaşık 460 km2’lik bir alana yayılan göl, enerji üretimi konusunda önemli bir yerde duruyor. Eğirdir Gölü’ne geldiğinizde doğal güzelliklerin haricinde Yeşilada ile Ayastefanos’u da ziyaret edebilirsiniz.

10. Sapanca Gölü, Sakarya

Sakarya’da gezilecek yerler listesine her daim girmeyi başaran Sapanca Gölü, şehir turizmi için çok kıymetli bir yerde duruyor. Bilhassa İstanbul’da yaşayan insanlar için Sapanca Gölü’nün varlığı, hafta sonlarında çok önemli bir alternatif yaratıyor. Meşe ve çam ağaçlarıyla kaplı bu doğa harikasında huzur dolu birkaç gün geçirebilir, sadece doğanın sesine kulak vererek kendinizi yenileyebilirsiniz.

11. Bafa Gölü, Aydın

Bafa Gölü resmi olarak Aydın sınırları içinde kabul edilse de esasen Muğla’ya da oldukça yakın. Güvenli bir bölgenin içinde yer alan Bafa Gölü’nde pek çok adacık bulunuyor. Bafa Gölü’nde yapılacak aktiviteler arasında balıkçılık, yürüyüş, tekne gezisi ön planda yer alıyor. Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olarak biliniyor. Bölge, yaklaşık 25 seneden bu yana tabiat parkı olarak değerlendiriliyor.

12. Beyşehir Gölü, Konya

Konya ile Isparta’nın ortasında yer alan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en büyük milli parkı olarak kabul görüyor. Beyşehir Gölü’nün üzerinde ziyaret edebileceğiniz çok sayıda adacık bulunuyor. Özellikle bu adalarda yer alan tarihi manastırlar, bölgeye gelen turistlerin her daim ilgisini çekiyor. Beyşehir Gölü için, gerek kültür gerekse de inanç turizmi açısından Konya şehrinin merkezi yerlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

13. Tortum Gölü, Erzurum

Erzurum denildiği zaman akla genelde kış turizmi ve Palandöken Kayak Merkezi gelse de son yıllarda Tortum Gölü’nün popülerliği ciddi anlamda artıyor. Göl çevresinde yer alan şelaleler ve tepelerle dikkat çeken Tortum Gölü, bilhassa kano yapmak için oldukça elverişli bir yer. Artvin yolu üstünde yer alan gölün 18. yüzyılda heyelan kütlesinin hareketi sonucu oluştuğu söyleniyor. Gölün bir bölümünde turistlerin sıklıkla uğradığı bir kuş cenneti bulunuyor. Çok nadir görülen bir akbaba türüne de burada tanıklık edebilirsiniz.

14. Şavşat Karagöl, Artvin

Artvin’de yer alan Şavşat Gölü, “saklı cennet” olarak ün salmış bir yer. Doğa severlerin her daim ilgi gösterdiği Şavşat Gölü, milli park statüsünde bulunuyor. Milli parkın varlığı gölün korunmasında önemli bir etken. Gölün çevresinde 20’den fazla konaklama tesisi olmasına rağmen bölge, kamp için de oldukça ideal bir yer.

15. Yedigöller, Bolu

Türkiye’nin en güzel gölleri listesinde Yedigöller’e mutlaka özel bir parantez açmamız gerekiyor. Bolu’da yer alan Yedigöller, özellikle milli park sayesinde her bölgeden yerli ve yabancı turist ağırlayan bir yer. Hem İstanbul, hem de Ankara’ya ortalama 260 km sürüş mesafesi bulunan Yedigöller, zengin faunasıyla dikkat çekiyor.  Çok sayıda bitki ve hayvan türünü bünyesinde barındıran Yedigöller Milli Parkı’nın içinde yedi ayrı göl bulunuyor. Yedigöller, yılın her mevsimi ziyarete uyun bir yer olmasına rağmen kış aylarında özellikle yol durumuyla ilgili güncel bilgileri almanızı öneririz.

16. Acıgöl, Denizli

Denizli’de yer almasına rağmen Afyon’a da yakın bir konumda yer alan Acıgöl’ün tektonik oluşumlar neticesinde ortaya çıktığı biliniyor. Özellikle kuş gözlemcilerinin ve doğa fotoğrafçılarının her daim ilgi gösterdiği göl, flamingolarla adeta özdeşleşmiş durumda. Gölün bir diğer özelliği ise sodyum sülfat açısından önemli bir kaynak olması.

17. Manyas Kuş Cenneti Gölü, Balıkesir
 

Marmara’nın güneyinde yer alan Manyas Kuşgölü, Balıkesir’in Bandırma ilçesine oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Özellikle ılıman iklimden dolayı çok sayıda kuş türü için bölge bir geçiş noktası. Manyas Kuşgölü’nde kuşların misafirliği ortaya harika karelerin çıkmasına neden oluyor. Manyas Kuşgölü’nü pazartesi dışında her gün 09.00 ve 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla kuş türüyle karşılaşmak isterseniz, özellikle bahar aylarında bölgeye gelmenizi tavsiye ederiz.