Yedikçe Yiyesiniz Gelecek Akdeniz Lezzetleri

Akdeniz mutfağı dünya mutfağında ciddi bir öneme sahip olduğu için her yıl dünyaca ünlü gurmeler ülkemizi ziyaret ediyor. Hafif yemeklerinden lezzetli salatalarına ve daha sonra da tatlılarına kadar birçok lezzeti içinde barındıran Akdeniz mutfağı sağlıklı beslenmeyi tercih edenler için de bulunmaz bir nimet. Genellikle peynir ve zeytinyağının ana malzemeleri oluşturduğu Akdeniz mutfağı mutfakta vakit geçirmekten hoşlananların baş tacı ettiği lezzetlere sahip.

Antalya
Akdeniz ikliminden dolayı birçok meyve ve sebzenin yetiştiği Antalya’da sebze yemekleri ön plana çıkıyor. Antalya’da seracılığın gelişmiş olması yemeklerinin de çeşitlenmesine sebep oluyor.

Piyaz

Piyazı Türkiye’nin her yerinde yemiş olabilirsiniz ama bu piyaz Antalya usulü olduğu için diğerlerinden farklı. Tahinli piyaz olarak da bilinen bu lezzeti özel kılan bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin eğer soğuk suda ıslatıldıysa soğuk suda, sıcak suda ıslatıldıysa sıcak suda pişirilmesi.

Enginarlı Girit Kebabı

Soyulan soğanlar sarımsakla beraber sıvı yağın içinde güzelce kavrulur. Daha sonra bir tencerenin içine etler koyulur ve suyu çekinceye kadar kavrulur. Etlerin yumuşaması için üzerine su eklenerek pişirilmeye devam edilir. En son doğranmış enginarları da ekleyip pişirdikten sonra ortaya şahane bir lezzet çıkar.

Laba Dolması

Kaburga dolması olarak da karşınıza çıkabilecek bu yemek Doğu Anadolu’da yapılandan çok farklı. Ana malzemeler olarak kuzu kaburgası ve kıyma ile hazırlanmış iç pilavdan oluşan laba dolmasını hazırlarken adeta ayin yapıyormuş hissi veriyor.

Hülüklü Çorba

Kıymaya çeşitli baharatlar ve tuz koyulduktan sonra iyice yoğrulur ve küçük misketler haline getirilir. Misketler tereyağında kızartıldıktan sonra nohut ve pirinç de eklenir ve ortaya oldukça doyurucu bir çorba çıkar.

Alanya Bohçası

Krep hamuruyla kolaylıkla hazırlanan Alanya bohçası adını lezzetin son halinin şeklinden alıyor. İçerisine koyacağınız malzemeye göre ister kahvaltıda ister akşam yemeklerinde afiyetle tüketebilirsiniz.

Hibeş

Antalya mutfağının gözdeleri arasında bulunan hibeş ya meze ya da sos kategorisinde değerlendirilebilir. Tahinin sarımsak, limon suyu ve çeşitli baharatlarla karıştırılmasıyla oluşan bu lezzet fazlasıyla yoğun bir tada sahip.

Adana
Adana mutfağında bulunan yemeklerin namı Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Genel olarak baharatlı ve hamur işi yemeklerin hâkim olduğu Adana mutfağında Akdeniz Bölgesi’nde olmasından dolayı tüm yemeklerin yanında her çeşit yeşillik tüketiliyor. Adana kebap ve yanında da şalgam en çok tüketilen lezzetlerin başında yer alıyor.

Adana Kebap

Kırmızıbiber ve kuyruk yağıyla harmanlanarak hazırlanan lezzetin yapımında koyun eti kullanılır. Adana’da bu lezzetin hakikisini tattıktan sonra bu zamana kadar farklı şehirlerde yediklerinizin tadı damağınızdan siliniverecek. Yeşillik, salata ve sumakla birlikte servis edilen Adana kebabı yemeden şehirden ayrılırsanız büyük hata edersiniz.

Yüksük Çorbası

Salça tereyağında bir güzel kavrulduktan sonra üzerine et suyu eklenir ve kaynaması için bekletilir. Kaynadıktan sonra tencerenin içine haşlanmış nohut ve mantılar koyulur. En son vazgeçilmezi olan nane ve tuz da eklenince servise hazır hale gelir.

Bici Bici

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olan bici bici nişasta, şerbet, pudra şekeri ve rendelenmiş buz karışımından yapılıyor. Akdeniz Bölgesi’ne de yayılmış olan bu lezzet serinletici etkisinden dolayı oldukça fazla tüketiliyor.

Şırdan

Adana’nın şırdanı ya da şırdan dolması gün geçtikçe popülerliği artan yiyecekler arasında. Sakatat sevenlerin mutlaka denemesi gereken şırdan, adını inek ya da koyun gibi geviş getiren hayvanların midesindeki dört gözün birinden alır. Şırdan hazırlanırken en dikkat edilmesi gereken konu temizliğin özenle yapılması.

Mumbar Dolması

Ülkemizin pek çok yöresinde yapılan mumbar dolması koyunun kalın bağırsağına iç doldurularak hazırlanır. Bütün malzemeler dolma içi hazırlar gibi hazırlanır ve mumbarların içine gevşek bir şekilde doldurulur. Daha sonra baş kısımları bağlanır ve düdüklü tencerede pişirilir.

Karakuş Tatlısı

Adana kebabı kadar üne sahip olan karakuş tatlısı, genellikle misafir geldiğinde yapıldığı için misafir tatlısı olarak da anılıyor. Kızarmış hamurun içerisinde bulunan tarçınlı ve cevizli harç damaklarınıza muhteşem bir lezzet şöleni yaşatacak.

Mersin
Akdeniz’in incisi Mersin’in mutfağı zengin içeriğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Genellikle ekşili, acılı, bol baharatlı ve salçalı yiyeceklerin bulunduğu Mersin mutfağında elbette et ürünleri zirvedeki yerini koruyor. Her damak tadına uygun yemek ve tatlının bulunduğu Mersin mutfağını daha yakından incelemekte yarar var.

Tantuni

Mersin’in eşsiz yöresel lezzetlerinin başında gelen tantuni günümüzde Türkiye’nin her köşesinde karşımıza çıkıyor. Antrikot yağlı kısımları temizlendikten sonra pişirilmeye hazır hale gelir. En güzel tantuninin pamuk yağı kullanılarak yapıldığını da bilmek gerekiyor.

Kerebiç

Oldukça hafif ve tamamen doğal olmasından dolayı kerebiç tatlısı damak tadına ve sağlığına dikkat edenler için muhteşem bir seçenek. Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle sofralarda sıkça görebileceğiniz bu tatlı özel kaymağıyla size inanılmaz bir haz verecek.

Tarsus Kebabı

Sıklıkla Adana kebabına benzetilen Tarsus kebabı aslında tamamen farklı bir yapıya sahip. Tarsus kebabını Adana kebabından ayıran en büyük özelliği yapımında kullanılan malzemelerin soğanlı olması. Genellikle bol acıyla birlikte servis edilen Tarsus kebabını mutlaka deneyin.

Gölevez

Kolay kolay başka yerde yiyemeyeceğiniz gölevezi Mersin’e yolunuz düştüğünde deneyebilirsiniz. Bölgede yetişen ve bolca potasyum kaynağına sahip gölevez bitkisinden yapılan bu lezzet damağınıza yeni bir tat verecek.

Taş Kadayıf

İrmik, süt, un ve kuru mayayla yapılan taş kadayıf Mersin’e özgü tadabileceğiniz en güzel tatlılar arasında bulunuyor. Taş kadayıflar fırın tepsisinin üzerine özenle yerleştirildikten sonra üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür. Pişirdikten sonra hazırlanan soğuk şerbet dökülür ve biraz bekledikten sonra servis edilir.

Arabaşı Çorbası

Tavuk haşlandıktan sonra güzelce didiklenir. Tavuğun suyu bir kenara ayrılır çünkü lezzetli olması için su yerine tavuk suyu kullanmak her zaman daha güzel olur. Tereyağında un kavrulur ve içine biraz salça eklendikten sonra kavurmaya devam edilir. Hepsi bir arada kısık ateşte kaynatılır ve yemeye hazır hale gelir.

Hatay
Hatay mutfağı, çevresindeki mutfaklarla en sıkı ilişkiye sahip mutfaktır desek yanlış bir söylem olmaz. Komşu illerini göz önünde bulundurunca bu ilişkinin tamamen olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Namı şehirleri aşan Hatay mutfağının lezzetlerine daha yakından göz atalım.


Oruk

Şimdi ince bulgurların hakkı verilerek incecik köfte halinde açıldığını hayal edin. İçinde de salçalı ve bol yağlı bir kıyma harcı bulunuyor. Çıtır hale gelene kadar kızartıldığını da hesaba katarsak işte karşınızda oruk.

İskenderun Döneri

Gerçek bir acı severseniz Hatay’da yiyeceğiniz ilk lezzet İskenderun döneri olmalı. Hatay’da yaşayanların bayıla bayıla yediği İskenderun dönerini en özel yapan şey son kısmına gelindiğinde dürümün dibinde biriken etin yağı ve sosuymuş.

Humus

Her şehirde neredeyse her restoranda rahatlıkla bulabileceğiniz humusu Hatay’da yemek başka bir ayrıcalık. Mezelerin olmazsa olmazı humus özellikle misafirlerin ağırlandığı akşam yemeklerinin ve günlerin vazgeçilmezi olarak görülür.

Fellah Köftesi

Köfte deyince aklınıza direk içinde kıyma bulunan bir yemek gelmesin. Malatya mutfağında da görebileceğiniz fellah köftesi Mersin yöresinde bol maydanozla birlikte servis edilen bir bulgur köftesi.

Hettüş Salatası

Evde bulunan bayat ekmeleri değerlendirmek için en iyi yol hemen bir hettüş salatası hazırlamaktan geçer. Domates, semizotu, nane, dereotu ve soğanın kullanıldığı salatayı ana yemek olarak yiyenleri de duyabilirsiniz.

Kömbe

Genellikle bayramların vazgeçilmezi olan kömbeye sadece bir kurabiye deyip geçmek haksızlık olur. Özel hazırlanan baharatı ve kalıbıyla ağzınızı tatlandıracak kömbe içinde bulunan diğer malzemeler sayesinde aynı zamanda da tam bir enerji deposu.  

Isparta
Gül cenneti Isparta’nın mutfağı ülkemizde pek meşhur olmasa da konumu itibariyle her zaman geçiş yolları üzerinde bulunması ve birçok medeniyetin izlerini taşımasından dolayı oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Sebze, et, tahıl içeren yemeklerin yanı sıra birçok börek, tatlı ve ekmek çeşidi de Isparta mutfağını zenginleştiriyor.

banak
Banak

Isparta’da kalabalık bir ortama yemek hazırlanıyorsa sofrada muhakkak banak koyulur. Tepsiye dizilmiş pidelerin üzerine koyun, dana veya kuzu eti koyulur ve yanında pilavla birlikte servis edilir.

Gül Şurubu

Pembe yapraklı mis kokulu güllerin kullanıldığı şurup gelinciğin siyah, gülün beyaz dipleri kesilerek hazırlanır. Hazırlanması için biraz sabretmek gerekiyor çünkü ağzı kapalı bir kavanozda yaklaşık bir buçuk ay bekletilmesi gerekiyor.

Gül Lokumu

Isparta lezzetlerinin birçoğunun gülle yapılıyor olmasını garipsemezsiniz muhtemelen. Gülün en güzel aromasının katılarak yapıldığı lokumu her şeker dükkânında rahatlıkla bulabilirsiniz. Sadece yapay gül sularıyla yapılanları tercih etmemeye çalışın.

Tatar

Hamur açıldıktan sonra küçük kareler haline getirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra suda haşlanır ve sarımsaklı yoğurdun içerisine koyulur. Daha sonra üzerine kıyma ve kızarmış salçalı tereyağı dökülür ve afiyetle yenilir.

Dirgit

Bu lezzeti özel yapan şey çocuklar ilk dişini çıkardığında diş hediyesi olarak hazırlanması. Farklı şehirlerde diş buğdayı denilen bu konseptteki yemeklere Isparta’da fazlasıyla özen gösterilir. Nohut, fasulye ve buğday haşlanır, şeker ve tuz katılarak kuru yemişle birlikte tüketilir.

Su Peltesi

Toz şeker, su ve nişasta ile yapılan su peltesi pratik bir şekilde hızlıca hazırlanır. Elbette Ispartalılar gül suyunun lezzet katacağını düşünmüş olmalılar ki içine gül suyu eklemeyi unutmazlar.