Yemelere Doyamayacağınız Ege Lezzetleri

Yaz sıcaklarında hararetinizi alacak, midelerinizi yumuşatacak, kış aylarında ise anne evinde hissettirip mutlu edecek bir yapıya sahip Ege mutfağı. Ege’nin dillere destan lezzetleri sadece o yörede değil Türkiye’nin her köşesinde oldukça meşhur. Ege mutfağıyla gönülden bir lezzet bağı kurmak için Egeli olmanıza gerek yok, bütün lezzetleri denerseniz ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız.

İzmir
Asırlar boyunca birçok medeniyetin göz bebeği olan İzmir, mutfağına da farklı lezzetleri kazandırmayı başarmış. Verimli tarım arazilerinde Akdeniz iklimi sayesinde yetişen birbirinden lezzetli ve sağlıklı sebzeler İzmir mutfağının temelini oluşturuyor.

Şevket otu diyen de var akkız diyen de, ama adı her ne olursa olsun böyle bir lezzeti başka yerde yiyemezsiniz. Yapraklarında diken olduğu için toplanması da pişirilmesi de zordur ve beceri gerektirir. Böyle şifalı bir lezzeti denemeden Ege mutfağının öneminin farkına varamazsınız.

Boyoz

Sabahları haşlanmış yumurtayla birlikte İzmirlilerin vazgeçilmezi olan boyozun namı İzmir dışına çoktan taştı. Boyoz ilk olarak herhangi bir yemek yapılırken arda kalan hamurun heba olmaması için değerlendirildiğinde ortaya çıkmış

İzmir Köfte

Biber, salça, patates ve altındaki suyun köfteyle birbirine bu kadar yakıştığını görebileceğiniz başka bir lezzet daha bulunmuyor. Annelerin yaptığı köftelerden bile daha güzel olduğunu söylersek pek de abartmış sayılmayız.

Şambali Tatlısı

Un, yumurta ve yağ içermeyen şambali tatlısı tatlı severler için iyi bir alternatif. Oldukça yoğun bir şekilde yoğurt içeren tatlı badem ya da yer fıstığıyla hayat buluyor.

Kumru

İster sabah ister akşam ne zaman isterseniz yiyebileceğiniz diğer bir İzmir lezzeti kumru. Çıtır çıtır bir ekmeğin içine bol miktarda salam, sosis, sucuk ve erimiş kaşar koyuluyor. Ketçap ve mayonezle de tatlandırılınca hoş bir lezzet ortaya çıkıyor.

Kabak Pabucaki

Girit mutfağından aldığımız kabak pabucaki taze nane, tulum peyniri, maydanoz ve dereotunun zeytinyağıyla birleşmesinden oluşuyor. Kabaklar güzelce haşlandıktan sonra hazırlanan karışımı içine dolduruyorlar.

Aydın
Aydın mutfağından bahsediyorsak türlü otları ve zeytinyağlı yemekleri duymaya hazır olun. Bu lezzetler Aydın mutfağının baş tacı olsa da daha farklı birçok yöresel lezzet de bulunuyor. Tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını söylersek mutfağının ne denli çeşit içerdiğini tahmin edebilirsiniz.

Keşkek

Tavuk veya kuzu eti, buğday ve tereyağıyla yapılan keşkeki hazırladıktan sonra üzerine tekrar kırmızıbiber ve tereyağıyla hazırlanan sos dökülür. Keşkek aynı zamanda az malzemeyle ortaya muhteşem eserlerin çıkabileceğinin de bir kanıtı.

Paşa Böreği

Paşa böreği belki de Aydın’ın en meşhur yöresel yemeği olabilir. Elde açılan yufkalar et suyuyla ıslatılır ve kıymayla donatılır. Son aşamada üzerine yoğurt dökülüp biraz daha kıyma serpiştirince ortaya zengin bir tat çıkıyor.

Çingene Pilavı

Adının pilav olduğuna pek aldanmamak gerekiyor çünkü içinde yok yok. Günün her öğününde tüketebileceğiniz çingene pilavı çökelek, kekik, soğan, domates, salatalık, biber, zeytin ve pilavdan oluşan adeta bir ana yemek.

Enginar Yemeği

Enginarın sapının, gövde ve yapraklarının kullanıldığı bu Aydın lezzeti yörenin en sağlıklı besinleri arasında yer alıyor. İster enginar yemeğini ister de enginar dolmasını muhakkak denemelisiniz.

Kırlı Kızartma

Patlıcan, soğan, yeşil sivri biber ve sarımsakla hazırlanan, zeytinyağıyla tatlandırılan Kırlı kızartması sebze yemeği sevenlerin tercih etmesi gereken ilk lezzet. Yoğurtla beraber ister sıcak isterse soğuk keyfinize göre tüketebilirsiniz.

Çine Köftesi

Yapılışının bir sır gibi saklandığı bu köfte Aydın’ın Çine ilçesinde tüketiliyor. Sıradanın dışındaki lezzetiyle tüm övgüleri hak eden Çine köftesi, yanında yayık ayranıyla daha bir lezzetli hale geliyor.

Denizli
Denizli’de geleneksel olan yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları yıllardır devam ediyor. Bulunduğu bölgeden dolayı yemeklerin birçoğunun temelinde sebzeler kullanılıyor. Muhtemelen daha önce duyduğunuz “yat geber ekmeği” de Denizli yöresine ait beslenme alışkanlıkları arasındaki yerini alıyor.

Çaput Aşı

Denizli mutfağının başlıca lezzeti şüphesiz çaput aşı olur. Denizli’ye özgü bir pilav türü olan çaput aşı tabi ki pirinçten yapılır ama farklı olarak içine çeşitli baharatlar, kuzu eti ve asma yaprağı da koyulur.

Biber Tatarı

Kale biberiyle yapılan biber tatarı aslında bildiğimiz bir kızartma yemeği olarak düşünülebilir. Denizli’nin Kale ilçesinde yetişen biberler kızartılır, çeşitli baharatlar eklenir ve sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edilir.

Tandır Kebabı

Türkiye’nin bütün şehirlerindeki kebapçılarda bulunan tandır kebabının hasını Denizli’de yiyebilirsiniz. Kuzu etiyle hazırlanan tandır kebabı lokum gibi bir et yemek isteyenlerin hayalini gerçeğe dönüştürüyor.

Süller Pidesi

Bilinen pidelerle ortak özellikleri elbette bulunuyor ama süller pidesini özel kılan şey içinde şeker ve balın olması. Kuşbaşı et ve sebzeyle hazırlanan süller pidesini ister sıcak ister soğuk canınız nasıl isterse öyle tüketebilirsiniz. Hele yeniliklere açık bir insansanız mutlaka deneyin.

Mısır Gömbesi

Mısır unundan yapılan mısır gömbesi çoğu zaman tarhana çorbasıyla birlikte yeniliyor. Ekmek kıvamında lezzetiyle tarhana çorbasının neredeyse ayrılmaz parçası olan mısır gömbesi turşu ve ayranla birlikte de servis edilir.

Patlıcan Kapama

Denizli mutfağında bulunan birçok yemek ve mezenin içerisinde patlıcan kullanılır. Patlıcan kapama patlıcanların çeşitli baharatlarla yapılan pilavın üzerine kapatılmasıyla yapılır.

Afyonkarahisar
Ege Bölgesi’nde bulunmasının yanında İç Anadolu Bölgesi’ne yakınlığından dolayı Afyon mutfağı oldukça zengin bir yapıya sahip. Yöresel lezzetlerinin yanı sıra kendi üretimine dayanan çok sayıda besini de bünyesinde barındırıyor. Bölgede sadece patlıcandan 22 çeşit yemeğin yapıldığını söylersek mutfak zenginliğinin nasıl olduğunu hayal edebilirsiniz.

Sakala Çarpan Çorbası

Afyon başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerinde kesme çorbası olarak da anılan bu çorba lezzetine doyum olmayacak tatlardan bir tanesi. İştah arttıran, soğuk algınlığına iyi gelen ve içinde pek çok vitaminin bulunduğu sakala çarpan çorbası, zamanında bir dedenin çorbayı tastan içerken eriştelerin sakalına takılmasından sonra böyle anılmaya başlamış.

Çullama Köfte

İnce bulgur, yumurta ve kıymayla hazırlanan bu köfte Afyon yöresinde genellikle düğünlerde çok tüketiliyor. Yapımı biraz zahmetli olduğu için çullama köftesini Afyon’dan başka bir yerde yemeniz pek mümkün değil.

Bükme

Ağırlıklı olarak Afyon’da yapılan bükme hamur işi bir lezzet olarak sofralardaki yerini alır. İç harcını güzelce yaptıktan sonra bükme denilen o muhteşem böreği hazırlamak oldukça kolay.

Sucuk

Çeşit çeşit yemekten, çorbadan bahsedip de dillere destan Afyon sucuğundan söz etmemek çok büyük haksızlık olur. Marketlerden alacağınız hiçbir sucuğun yerini alamayacağı bu sucuk yolu Afyon’a düşen herkesin mutlaka denemesi ve evine alması gereken bir lezzet.

Paçık

Paça etiyle hazırlanan ve yoğurtlu bir çorba türü olan paçık sirkeyle de limonla da çok uyumlu. Paçık çorbasını sarımsak olmadan tüketmeyin çünkü asıl lezzeti veren sarımsağın ta kendisi.

Zürbiye

Belki daha önce soğan yemeği olarak karşınıza çıkmış olabilecek bu lezzettin Afyon’daki adı zürbiye. Bol soğanla ve bol dana etiyle hazırlanan zürbiye ana yemek olarak hazırlandığı zamanlarda o kadar çok tüketilir ki o sofraya çorba gibi başlangıç ürünlerinin koyulmasına pek ihtiyaç duyulmaz.

Kütahya
Kütahya sadece doğal ve tarihi güzellikleriyle değil damaklarda bıraktığı unutulmaz tatlar sayesinde de görülmeye değer şehirlerimizden bir tanesi. Evliya Çelebi’nin memleketi Kütahya’nın mutfağı hamur, buğday ve süt ürünlerinden oluşur. Yaz aylarında fasulye, patlıcan, biber gibi sebzeler kurutulur ve yemeklerde kullanılması için saklanır. Oldukça derin bir yemek kültürüne sahip Kütahya’nın lezzetlerine daha yakından bakalım.

Cimcik

Kütahya’nın en meşhur yemeği kabul edilen cimcik adını hazırlanışında kullanılan hamurun şeklinden alır. Büyükçe bir kabın içindeki unun ortası açıldıktan sonra tuz, su ve yumurta ilave edilir. Çapraz biçimde cimciklenen hamur bir kaşığa yaklaşık kırk tanesinin sığacağı şekilde hazırlanır. Son halini aldıktan sonra üzerinde kızgın tereyağı gezdirilir ve sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edilir.

Şibitli Tavuk Tiridi

Güzelce temizlenen tavuk bir tencerede su ve tuzla kaynatılır. Daha sonra tencere bir kenara ılıması için bırakılıp kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Bu hamur kızgın sac üzerinde pişirildikten sonra tavukla beraber tepsiye dik bir şekilde dizilir. Görüntüsünün bile etkileyici olduğunu gördüğünüzde yemek için sabırsızlanacaksınız.

Küp Kebabı

Önce gözünüzü daha sonra da karnınızı doyuracak olan Kütahya küp kebabı kuzu etinin bir küp içerisinde yavaş yavaş pişirilmesiyle yapılır. Lezzetini küpün içerisinde barındıran küp kebabını denediğinizde daha önce yediğiniz bütün kebapların tadını unutacaksınız.

Sini Mantısı

Kıymalı ve yeşil mercimekli olmak üzere iki çeşidi olan sini mantısını sadece görüntüsündeki muazzamlığa zarar vermemek için yemek istemeyeceksiniz. Bir tepsiye özenle dizilen hamurların üzerinde kızgın tereyağı gezdirilir ve ortaya parmak ısırtacak sini mantısı çıkar.

Ispanaklı Şibit

Ispanağın yapılmış en güzel halinin tadına bakmanız için Kütahya’da bulunan herhangi bir restorana girmeniz yeterli olur. Hamur bezeleri oklavayla açılır ve içerisine hazırladığınız harcı koyarsınız. Kısık ateşte pratik bir şekilde pişirdikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Sütlü İncir Tatlısı

Kütahya’nın birbirinden lezzetli yemeklerini yedikten sonra eşi benzeri olmayan sütlü incir tatlısını yemeden sofradan kalkmak olmaz. İncirin sık tüketildiği Ege Bölgesi’nde hem hafif hem de sağlıklı bir tatlı yemek istiyorsanız tercihiniz sütlü incir tatlısından yana olabilir.